Chrzan wielkanocny Pani Zosi


Składniki:

Chrzan wielkanocny Pani Zosi 1 kg chrzanu korzeń
100 ml octu winnego lub ryżowego
5 łyżek cukru
szczypta soli
10 jajek ugotowanych na twardo
50 g miękkiego masła
40 dkg śmietany 18%


Sposób przygotowania:

W garnuszku podgrzewamy cukier z octem tak by cukier się rozpuścił. Studzimy.
Chrzan obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach.

Gdy mieszanina octowa ostygnie zalewamy nią starty chrzan. I teraz możemy taki chrzan upchać w słoikach i trzymać w lodówce bardzo długo.

A gdy będziemy chcieli od razu go jeść to przechodzimy do kolejnego etapu przygotowań.

Jajka obieramy, żółtka ucieramy z miękkim masłem i łączymy z chrzanem. Białka drobno siekamy i dodajemy do chrzanu razem z śmietaną.

Dokładnie wszystko łączymy. W tej postaci chrzan może stać zdecydowanie krócej - ja podzieliłam sobie starty chrzan na dwie części.
Przygotowałam do jedzenia jedną a za kilka dni drugą część.



Przyznam się Wam nigdy nie robiłam sama chrzanu ale w zeszłym roku się odważyłam. Nie powiem płakałam przy tarciu chrzanu okropnie ale trud sie opłacał. I teraz już zawsze robię sobie taki chrzan bo jest wyśmienity.

Przepis podała u siebie Olga Smile z blogu www.smakimprezy.pl... a ona otrzymała go od Pani Zosi z Nowego Sącza.

Chrzan smakował wszystkim, jest idelanie zabalnsowanym połączeniem smaków: ostrego, słodkiego i kwaśnego. To jest mój chrzan idelany - Pani Zosiu z Nowego Sącza dziekuję za podzielenie się tym wspaniałym przepisem.

Przepis ten zgłaszam do akcji "Kuchnia Wielkanocna 2010" u Olgi Smile




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne