Racuszki z jagodami LiskiSkładniki: 1 jajko szczypta soli 1 filiżanka m±ki pszennej 1 filiżanka kefiru, jogurtu lub zsiadłego mleka 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej je¶li lubimy: owoce jagodowe lub jabłka pokrojone na małe kawałki (mrożonych nie rozmrażamy przed dodaniem do ciasta) |
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ł±czymy w miseczce - m±kę dosypujemy stopniowo i mieszamy by nie było grudek. Odstawiamy na 10-15 minut. Patelnię z olejem mocno nagrzewamy, zmniejszamy ogień i nakładamy 1-2 łyżki ciasta. Smażymy na ¶rednim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony. Os±czamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Przekładamy na talerz i podajemy posypane cukrem pudrem z łyżk± konfitury jagodowej u góry. Mój synu¶ uwielbia wszelkiego rodzaju placuszki i gdy Liska z blogu www.whiteplate.blogspot.com... pokazała przepis na racuszki wiedziałam, że je zrobię. Dodałam mrożonych jagód - racuszki wyszły bardzo smaczne. Możecie je podać z konfiturami, cukrem pudrem, lodami czy syropem klonowym. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne