Racuszki z jagodami Liski


Składniki:

Racuszki z jagodami Liski 1 jajko
szczypta soli
1 filiżanka m±ki pszennej
1 filiżanka kefiru, jogurtu lub zsiadłego mleka
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

je¶li lubimy: owoce jagodowe lub jabłka pokrojone na małe kawałki (mrożonych nie rozmrażamy przed dodaniem do ciasta)


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki ł±czymy w miseczce - m±kę dosypujemy stopniowo i mieszamy by nie było grudek.
Odstawiamy na 10-15 minut.

Patelnię z olejem mocno nagrzewamy, zmniejszamy ogień i nakładamy 1-2 łyżki ciasta. Smażymy na ¶rednim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony. Os±czamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Przekładamy na talerz i podajemy posypane cukrem pudrem z łyżk± konfitury jagodowej u góry.



Mój synu¶ uwielbia wszelkiego rodzaju placuszki i gdy Liska z blogu www.whiteplate.blogspot.com... pokazała przepis na racuszki wiedziałam, że je zrobię.

Dodałam mrożonych jagód - racuszki wyszły bardzo smaczne. Możecie je podać z konfiturami, cukrem pudrem, lodami czy syropem klonowym.





[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne