Chleb na zakwasie z ziarnami (Seeded Multigrain Sourdough) Piekarnia po Godzinach 6


Składniki:

Chleb na zakwasie z ziarnami (Seeded Multigrain Sourdough) Piekarnia po Godzinach 6 Namaczanka:
100 g mieszanych ziaren - ja dałam mak, siemię laniane, biały sezam, słonecznik
35 g płatków owsianych
86 g wody

Ciasto chlebowe:
240 g mąki pszennej chlebowej
94 g mąki pszennej chlebowej razowej
41 g mąki żytniej
227 g wody
170 g aktywnego zakwasu żytniego (100% hydracji)
9.5 g soli
namaczanka


Sposób przygotowania:

Składniki namaczanki łaczymy w miseczce i odstawiamy na pół godziny.
W misce mieszamy wszytskie rodzaje mąki, wodę i zakwas. Mikujemy mikserem na niskich obrotach lub ręcznie do połączenia się składników. Przykrywamy i zostawiamy na 30 minut - autoliza.

Dodajemy sól i ponownie miksujemy na małych obrotach a jeśli jest taka potrzeba można dodać trochę wody - ciasto ma być średnio ścisłe.
Po około minutcie dodajemy namaczankę i jeszcze raz miksujemy.

Ciasto wyjmujemy na lekko naoliwiony blat, przykrywamy i zostawiamy na 2,5 godziny składając ciasto po pierwszych 50 minutach i drugi raz po 100 minutach.

Blat lekko posypujemy mąką, przekładamy na nią ciasto, dzielimy na dwie części. Z każdej części formujemy kulę i zostawiamy do odpoczynku na 30 minut.
Po tym czasie formujemy bochenki i wkładamy je do koszy złączeniami do góry. Odstawiamy do wyrastania na 2-2,5 godziny.

Piekarnik nagrzewamy do 250'C i przygotowujemy spryskiwacz z wodą.
Wyrośnięty bochenek zsuwamy na łopatę, szybko nacinamy wzdłuż i zsuwamy na kamień.
Po włożeniu chleba do pieca zmniejszamy jego temperaturę do 230'C.
Pieczemy przez 8 minut z parą, kolejne 20 minut bez pary.
Na ostatnie 10 minut wyłączamy piec, uchylamy jego drzwiczki i zostawiamy w nim chleb.
Studzimy na kratce do pieczywa.



Kolejny chleb zaproponowany przez grupę MTP :) które prowadzą Piekarnię po Godzinach zapowiadał się bardzo smacznie.

Pierwszy raz udało mi się skorzystać z podłużnego koszyka i chleb mi się do niego nie przykleił za mocno.

Bardzo lubimy chleby z ziarnami i napewno jeszcze nie raz go upiekę.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne