Mazurek kajmakowy OlgiSkładniki: Ciasto kruche: 180 g mąki 100 g zimnego masła 4 łyżki zimnej wody 1 łyżka cukru pudru Kajmak: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 50 g masła 1 łyżka esencji waniliowej 2 łyżki prażonych płatków migdałów |
Sposób przygotowania: Składniki ciasta kruchego łączymy w mikserze aż powstaną okruszki. Wyjmujemy na kawałek folii spożywczej i skręcając formujemy kulę. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia - ja użyłam kwadratowej o wymiarach podstawy 21x21 cm. Wałkujemy ciasto pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej i przekładamy odrywając jeden z nich do blaszki. Drugi kawałek służy nam do swobodnego podnoszenia ciasta - gdy już dopasujemy je do formy odrywamy folię. Wkładamy na kolejne pół godziny do lodówki ciasto razem z blachą. Pieczemy w 180'C przez około 20-25 minut. Mleko z puszki wylewamy na patelnię, dodajemy masło i esencję. Mieszamy gotując przez 10 minut - mleko będzie nam stopniowo gęstniało. Ciepłą masę przekładamy na spód mazurka , rozsmarowujemy i posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Robiłam mazurka kajmakowego od lat tego samego na bazie krówek ale w tym roku zrobiłam go według przepisu jaki zaproponowała Olga Smile z blogu www.smakimprezy.pl. Jest inny niż ten mój, jaśniejszy ale bardzo smaczny. Jego wielkim plusem jest to iż masę przygotowujemy w 10 minut. Ja bardzo lubię wszelkiej maści słodkości z kajmakiem czy toffi i ten mazurek jest kwintesencją tego co najlepsze. Mazurek zgłaszam do akcji "Kuchnia Wielkanocna 2010" którą organizuje Olga Smile. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne