Mazurek kajmakowy Olgi


Składniki:

Mazurek kajmakowy Olgi Ciasto kruche:
180 g mąki
100 g zimnego masła
4 łyżki zimnej wody
1 łyżka cukru pudru

Kajmak:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
50 g masła
1 łyżka esencji waniliowej

2 łyżki prażonych płatków migdałów


Sposób przygotowania:

Składniki ciasta kruchego łączymy w mikserze aż powstaną okruszki. Wyjmujemy na kawałek folii spożywczej i skręcając formujemy kulę. Wkładamy na pół godziny do lodówki.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia - ja użyłam kwadratowej o wymiarach podstawy 21x21 cm. Wałkujemy ciasto pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej i przekładamy odrywając jeden z nich do blaszki. Drugi kawałek służy nam do swobodnego podnoszenia ciasta - gdy już dopasujemy je do formy odrywamy folię.

Wkładamy na kolejne pół godziny do lodówki ciasto razem z blachą. Pieczemy w 180'C przez około 20-25 minut.

Mleko z puszki wylewamy na patelnię, dodajemy masło i esencję. Mieszamy gotując przez 10 minut - mleko będzie nam stopniowo gęstniało.

Ciepłą masę przekładamy na spód mazurka , rozsmarowujemy i posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.



Robiłam mazurka kajmakowego od lat tego samego na bazie krówek ale w tym roku zrobiłam go według przepisu jaki zaproponowała Olga Smile z blogu www.smakimprezy.pl.

Jest inny niż ten mój, jaśniejszy ale bardzo smaczny. Jego wielkim plusem jest to iż masę przygotowujemy w 10 minut.

Ja bardzo lubię wszelkiej maści słodkości z kajmakiem czy toffi i ten mazurek jest kwintesencją tego co najlepsze.

Mazurek zgłaszam do akcji "Kuchnia Wielkanocna 2010" którą organizuje Olga Smile.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne