Mazurek orzechowy


Składniki:

Mazurek orzechowy Spód:
150 g m±ki pszennej
szczypta soli
25 g drobnego cukru
50 g mielonych migdałów
90 g zimnego masła
1 jajko
2 krople esencji migdałowej

Masa orzechowa:
100 g łuskanych orzechów włoskich - ja użyłam mielonych orzechów laskowych
100 g cukru pudru
100 g masła
2 żółtka
1/2 szklanki słodkiej ¶mietanki
1/2 laski wanilii
2 łyżki whisky lub wódki






Sposób przygotowania:

M±kę przesiewamy z sol± do miski.
Dodajemy cukier i migdały, mieszamy i dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki.
Wgniatamy masło w m±kę, aż do powstania dużych okruchów.

Jajko ubijamy z esencj± migdałow± i dodajemy do suchych składników.
Szybko zagniatamy ciasto, robimy z niego kulę, owijamy foli± spożywcz± i wkładamy do lodówki na minimum 40 minut.

Po tym czasie ciasto cienko wałkujemy, wykładamy nim małe formy do tart i ponownie chowamy do lodówki na 40 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200'C i pieczemy przez 15 minut aż będ± złoto-br±zowe. Studzimy.


Orzechy prażymy na patelni, studzimy i mielimy w młynku.Wsypujemy do garnuszka, dodajemy ¶mietankę, cukier puder i podgrzewamy. Dodajemy masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia sie tłuszczu.

Do gor±cej masy orzechowej dodajemy po jednym żółtku i ucieramy.
Wykładamy na ciasto i ozdabiamy orzechami.



Ostanio Zawszepolka z blogu www.table-table.blogspot.com... tam mnie czaruje opisami i zdjęciami, że musiałam skorzystać z przepisu na mazurek orzechowy.

Jest pyszny a kruchy spód jest tak smaczny, że mój synu¶ Amadeuszek zjadł je same i tym samym zostało mi trochę masy orzechowej.

Zago¶ci u mnie już na Wielkanoc - lubię mazurki robić i je je¶ć. To takie małe dzieła sztuki - choć u mnie nie można ich tak nazwać ale liczy się smak.

Ten mazurek zgłaszam do akcji "Kuchnia Wielkanocna 2010" któr± organizuje Olga Smile.







[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne