Mazurek orzechowySkładniki: Spód: 150 g m±ki pszennej szczypta soli 25 g drobnego cukru 50 g mielonych migdałów 90 g zimnego masła 1 jajko 2 krople esencji migdałowej Masa orzechowa: 100 g łuskanych orzechów włoskich - ja użyłam mielonych orzechów laskowych 100 g cukru pudru 100 g masła 2 żółtka 1/2 szklanki słodkiej ¶mietanki 1/2 laski wanilii 2 łyżki whisky lub wódki |
Sposób przygotowania: M±kę przesiewamy z sol± do miski. Dodajemy cukier i migdały, mieszamy i dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki. Wgniatamy masło w m±kę, aż do powstania dużych okruchów. Jajko ubijamy z esencj± migdałow± i dodajemy do suchych składników. Szybko zagniatamy ciasto, robimy z niego kulę, owijamy foli± spożywcz± i wkładamy do lodówki na minimum 40 minut. Po tym czasie ciasto cienko wałkujemy, wykładamy nim małe formy do tart i ponownie chowamy do lodówki na 40 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200'C i pieczemy przez 15 minut aż będ± złoto-br±zowe. Studzimy. Orzechy prażymy na patelni, studzimy i mielimy w młynku.Wsypujemy do garnuszka, dodajemy ¶mietankę, cukier puder i podgrzewamy. Dodajemy masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia sie tłuszczu. Do gor±cej masy orzechowej dodajemy po jednym żółtku i ucieramy. Wykładamy na ciasto i ozdabiamy orzechami. Ostanio Zawszepolka z blogu www.table-table.blogspot.com... tam mnie czaruje opisami i zdjęciami, że musiałam skorzystać z przepisu na mazurek orzechowy. Jest pyszny a kruchy spód jest tak smaczny, że mój synu¶ Amadeuszek zjadł je same i tym samym zostało mi trochę masy orzechowej. Zago¶ci u mnie już na Wielkanoc - lubię mazurki robić i je je¶ć. To takie małe dzieła sztuki - choć u mnie nie można ich tak nazwać ale liczy się smak. Ten mazurek zgłaszam do akcji "Kuchnia Wielkanocna 2010" któr± organizuje Olga Smile. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne