Babka z pistacjami i białą czekoladą


Składniki:

15 dkg miękkiego masła
2 duże jajka
15 dkg drobnego cukru
20 dkg mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny lub 2 limonek
3 łyżki kwaśnej śmietany
75 g posiekanych niesolonych pistacji
75 g posiekanej białej czekolady

biała czekolada i pistacje do dekoracji


Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 180'C.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą białą masę. Dodajemy po jednym jajku i dalej ubijamy.

Łączymy mąkę z proszkiem i solą. Stopniowo dodajemy do jajecznej masy. Nie ubiajmy zbyt długo.

Na koniec dodajemy śmietanę, posiekaną czekoladę i posiekane pistacje. Całość ponownie mieszamy.

Formę do babki - ja użyłam z koninkiem - smarujemy masłem i posypujemy mąką. Przekładamy ciasto i pieczemy 40-45 minut - do suchego patyczka.

Studzimy babkę w formie przez kilka minut a następnie na kratce kuchennej.
Z białej czekolady z dodatekim słodkiej śmietanki przygotowujemy polewę i polewamy nią babkę. Posypujemy posiekanymi pistacjami.



Wielkanoc nie może sie obyć bez babki - w tym roku postanowiłam wypróbwać przepis Bei z blogu www.beawkuchni.com.

Pistacje i biała czekolada to idelane połączenie które sprawia iż babka jest wiosenna - och te zielone pistacjowe kropeczki.

Babka pięknie pachnie i bardzo łatwo dała się wyjąć z formy - co przyznam sie u mnie często kończyło się fiaskiem.

Babkę dołączam do akcji "Kuchnia Wielkanowcna 2010" którą oragniazuje Olga Smile.





[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne