Babka z pistacjami i białą czekoladąSkładniki: 15 dkg miękkiego masła 2 duże jajka 15 dkg drobnego cukru 20 dkg mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny lub 2 limonek 3 łyżki kwaśnej śmietany 75 g posiekanych niesolonych pistacji 75 g posiekanej białej czekolady biała czekolada i pistacje do dekoracji |
Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy do 180'C. Masło ucieramy z cukrem na puszystą białą masę. Dodajemy po jednym jajku i dalej ubijamy. Łączymy mąkę z proszkiem i solą. Stopniowo dodajemy do jajecznej masy. Nie ubiajmy zbyt długo. Na koniec dodajemy śmietanę, posiekaną czekoladę i posiekane pistacje. Całość ponownie mieszamy. Formę do babki - ja użyłam z koninkiem - smarujemy masłem i posypujemy mąką. Przekładamy ciasto i pieczemy 40-45 minut - do suchego patyczka. Studzimy babkę w formie przez kilka minut a następnie na kratce kuchennej. Z białej czekolady z dodatekim słodkiej śmietanki przygotowujemy polewę i polewamy nią babkę. Posypujemy posiekanymi pistacjami. Wielkanoc nie może sie obyć bez babki - w tym roku postanowiłam wypróbwać przepis Bei z blogu www.beawkuchni.com. Pistacje i biała czekolada to idelane połączenie które sprawia iż babka jest wiosenna - och te zielone pistacjowe kropeczki. Babka pięknie pachnie i bardzo łatwo dała się wyjąć z formy - co przyznam sie u mnie często kończyło się fiaskiem. Babkę dołączam do akcji "Kuchnia Wielkanowcna 2010" którą oragniazuje Olga Smile. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne