Babka z advocatem z sosem toffiSkładniki: Składniki: 4 jajka 15 dkg kruchych krówek 15 dkg masła 12 dkg cukru 125 ml advocata 19 dkg mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Sos toffi: 50 ml śmietanki kremówki 40 g masła 50 g ciemnego muscovado - ja dałam demerara szczypta soli |
Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy do 190'C a formę do babki z kominkiem smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Krówki kruszymy na kawałki. Masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy po jednym jajku i dokładnie ubijamy po każdorazowym dodaniu jajka. Wlewamy advocat i mieszamy. Makę z proszkiem oraz solą przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Wsypujemy krówki i całośc dokładnie mieszamy. Przelewamy do formy i pieczemy 40-50 minut - aż patyczek wbity w środek będzie suchy. Studzimy w foremce. Składniki sosu toffi łączymy w garnuszku - mieszając gotujemy około 5 minut by sos zgęstniał. Polewamy babkę. Przyznam sie Wam miałam zrobic tylko babkę z pistacjami i białą czekoladą ale gdy zobaczyłam u Majanki z blogu www.majanaboxing.blox.pl... babkę z toffi - kupiłam advocat i upiekłam następną babkę. Moje krówki nie były zbyt kruche i podobnie jak u Majanki opadły na dno foremki i na dodatek się do niej przykleiły. Jakoś sobie poradziłam i przykryłam ubytek kawałkiem ciasta które obciełam przed odwróceniem babki. Babka jest przepyszna - a ten sos toffi no mogłabym go zjeść bez niczego. Wilgotna, pachnąca delikatnie advocatem - napewno ją jeszcze upiekę tylko muszę kupić kruche krówki. Przepis zgłaszam do akcji Olgi Smile "Kuchnia Wielkanocna 2010". [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne