Babka z advocatem z sosem toffi


Składniki:

Babka z advocatem z sosem toffi Składniki:
4 jajka
15 dkg kruchych krówek
15 dkg masła
12 dkg cukru
125 ml advocata
19 dkg mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Sos toffi:
50 ml śmietanki kremówki
40 g masła
50 g ciemnego muscovado - ja dałam demerara
szczypta soli


Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 190'C a formę do babki z kominkiem smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Krówki kruszymy na kawałki.

Masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy po jednym jajku i dokładnie ubijamy po każdorazowym dodaniu jajka.
Wlewamy advocat i mieszamy.

Makę z proszkiem oraz solą przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Wsypujemy krówki i całośc dokładnie mieszamy.

Przelewamy do formy i pieczemy 40-50 minut - aż patyczek wbity w środek będzie suchy. Studzimy w foremce.

Składniki sosu toffi łączymy w garnuszku - mieszając gotujemy około 5 minut by sos zgęstniał. Polewamy babkę.



Przyznam sie Wam miałam zrobic tylko babkę z pistacjami i białą czekoladą ale gdy zobaczyłam u Majanki z blogu www.majanaboxing.blox.pl... babkę z toffi - kupiłam advocat i upiekłam następną babkę.

Moje krówki nie były zbyt kruche i podobnie jak u Majanki opadły na dno foremki i na dodatek się do niej przykleiły. Jakoś sobie poradziłam i przykryłam ubytek kawałkiem ciasta które obciełam przed odwróceniem babki.

Babka jest przepyszna - a ten sos toffi no mogłabym go zjeść bez niczego. Wilgotna, pachnąca delikatnie advocatem - napewno ją jeszcze upiekę tylko muszę kupić kruche krówki.

Przepis zgłaszam do akcji Olgi Smile "Kuchnia Wielkanocna 2010".




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne