Żurek świąteczny na zakwasie - smak Zawszepolki


Składniki:

50 dag białej kiełbasy - ja dałam maderę
10 dag wędzonego boczku - zrezygnowałam
3 suszone grzyby - nie dałam bo nie miałam a szkoda bo pewnie smak byłby jeszcze lepszy
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 liście laurowe
2-3 kulki ziela angielskiego
2-3 kulki jałowca
3 szklanki ukiszonego żuru
www.ewelosa.pl/?przepisy,7,14,w,00...
1 pojemnik kwaśnej śmietany
2 łyżeczki majeranku
1/3 łyżeczki kminku - nie dałam bo nie lubię
sól
pieprz
1 pęczek włoszczyzny - ja dałam kawałek pora, selera, 1 pietruszkę i 1 marchewkę

chrzan
jajka na twardo




Sposób przygotowania:

Gdy mamy grzyby to należy je umyć, namoczyć w wodzie i zostawić na noc.
Następnego dnia kiełbasę myjemy, kilkakrotnie nakłuwamy widelcem.

Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki.
Czosnek obieramy i kroimy na kawałki.
Zagotowujemy 3 szklanki wody z cebulą, grzybami i przyprawami.

Do wrzącego wywaru dodajemy włoszczyznę, kiełbasę oraz boczek. Gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut.

Kiełbasę i boczek wyjmujemy z wywaru i wlewamy ukiszony żur.
Dodajemy majeranek, kminek, pieprz, sól, pokrojoną w plasterki kiełbasę pokrojony w kostkę boczek i pokrojone w paski grzyby. Całość zagotowujemy.

Zdejmujemy z ognia i łączymy ze śmietaną. Jajka kroimy na ćwiartki lub połówki, układamy na talerzach i zalewamy żurkiem. Ja dodałam jeszcze dwie łyżeczki tartego chrzanu.



Sama w tym roku ukisiłam zakwas na żurek - przyszła pora na wykorzystanie go do ugotowania żurku.

Skorzystałam z przepisu Zawszepoleczki z blogu www.table-table.blogspot.com. Nie dodałam boczku i kminku a i nie miałam suszonych grzybków.

Żurek wyszedł pyszny, kwaśny ale ta kwaśność jest idelanie wyważona.
Powiem Wam szczerze - zostało mi jeszcze upieczenie chleba.

Żurek zawsze robiła na Wielkanoc moja mama i jego smak kojarzy mi się właśnie z domem rodzinnym. Ten przepis jest nieco inny od tego który mam od mamy ale jest tak samo smaczny. Cieszę się bardzo gdyż przygotowałam go po raz pierwszy w swoim życiu od początku do końca.

Poleczko Kochana dziękuję za inspiracje.
A żurek zgłaszam do akcji "Kuchnia Wielkanocna 2010" którą prowadzi Olga Smile.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne