Żurek świąteczny na zakwasie - smak ZawszepolkiSkładniki: 50 dag białej kiełbasy - ja dałam maderę 10 dag wędzonego boczku - zrezygnowałam 3 suszone grzyby - nie dałam bo nie miałam a szkoda bo pewnie smak byłby jeszcze lepszy 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 2-3 kulki ziela angielskiego 2-3 kulki jałowca 3 szklanki ukiszonego żuru www.ewelosa.pl/?przepisy,7,14,w,00... 1 pojemnik kwaśnej śmietany 2 łyżeczki majeranku 1/3 łyżeczki kminku - nie dałam bo nie lubię sól pieprz 1 pęczek włoszczyzny - ja dałam kawałek pora, selera, 1 pietruszkę i 1 marchewkę chrzan jajka na twardo |
Sposób przygotowania: Gdy mamy grzyby to należy je umyć, namoczyć w wodzie i zostawić na noc. Następnego dnia kiełbasę myjemy, kilkakrotnie nakłuwamy widelcem. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Czosnek obieramy i kroimy na kawałki. Zagotowujemy 3 szklanki wody z cebulą, grzybami i przyprawami. Do wrzącego wywaru dodajemy włoszczyznę, kiełbasę oraz boczek. Gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut. Kiełbasę i boczek wyjmujemy z wywaru i wlewamy ukiszony żur. Dodajemy majeranek, kminek, pieprz, sól, pokrojoną w plasterki kiełbasę pokrojony w kostkę boczek i pokrojone w paski grzyby. Całość zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i łączymy ze śmietaną. Jajka kroimy na ćwiartki lub połówki, układamy na talerzach i zalewamy żurkiem. Ja dodałam jeszcze dwie łyżeczki tartego chrzanu. Sama w tym roku ukisiłam zakwas na żurek - przyszła pora na wykorzystanie go do ugotowania żurku. Skorzystałam z przepisu Zawszepoleczki z blogu www.table-table.blogspot.com. Nie dodałam boczku i kminku a i nie miałam suszonych grzybków. Żurek wyszedł pyszny, kwaśny ale ta kwaśność jest idelanie wyważona. Powiem Wam szczerze - zostało mi jeszcze upieczenie chleba. Żurek zawsze robiła na Wielkanoc moja mama i jego smak kojarzy mi się właśnie z domem rodzinnym. Ten przepis jest nieco inny od tego który mam od mamy ale jest tak samo smaczny. Cieszę się bardzo gdyż przygotowałam go po raz pierwszy w swoim życiu od początku do końca. Poleczko Kochana dziękuję za inspiracje. A żurek zgłaszam do akcji "Kuchnia Wielkanocna 2010" którą prowadzi Olga Smile. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne