Sos tatarskiSkładniki: 1 ogórek kiszony lub korniszony 1/2 słoiczka grzybków marynowanych - ja użyłam pieczarek 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy Dijon sól pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki |
Sposób przygotowania: Ogórka i pieczarki drobno siekamy. Przekładamy do miseczki, dodajemy majonez, musztardę i natkę pietruszki. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Przekładamy do miseczki i dekorujemy gałązką rozmarynu. Sos tatarski jest nieodzownym dodatkiem do wielkanocnych jajek czy mięsa. Jest bardzo szybki w przygotowaniu - ja w sumie nie miałam w planach robienie sosu ale mam od mamy marynowane pieczarki i jakoś w tak zwanym międzyczasie (oj mój brat by się tutaj spierał czy istnieje takie określenie czasu międzyczas :P) zrobiłam go. Jest bardzo smaczny o niebo lepszy niż kupione w sklepie - przecież wiadomo nie od dziś, że samemu zrobione jest najlepsze. Sos tatarski zgłaszam do akcji Olgi Smile "Kuchnia Wielkanocna 2010" [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne