Sos tatarski


Składniki:

Sos tatarski 1 ogórek kiszony lub korniszony
1/2 słoiczka grzybków marynowanych - ja użyłam pieczarek
3 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy Dijon
sól
pieprz ziołowy
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki


Sposób przygotowania:

Ogórka i pieczarki drobno siekamy.
Przekładamy do miseczki, dodajemy majonez, musztardę i natkę pietruszki.

Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.

Przekładamy do miseczki i dekorujemy gałązką rozmarynu.



Sos tatarski jest nieodzownym dodatkiem do wielkanocnych jajek czy mięsa.

Jest bardzo szybki w przygotowaniu - ja w sumie nie miałam w planach robienie sosu ale mam od mamy marynowane pieczarki i jakoś w tak zwanym międzyczasie (oj mój brat by się tutaj spierał czy istnieje takie określenie czasu międzyczas :P) zrobiłam go.

Jest bardzo smaczny o niebo lepszy niż kupione w sklepie - przecież wiadomo nie od dziś, że samemu zrobione jest najlepsze.

Sos tatarski zgłaszam do akcji Olgi Smile "Kuchnia Wielkanocna 2010"



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne