Jajka faszerowane szynką z szczypiorkiem


Składniki:

10 jajek ugotowanych na twardo
15 dkg wędzonej szynki
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy Dijon
2 łyżeczki chrzanu
3 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz ziołowy


Sposób przygotowania:

Jajka kroimy na pół i ostrożnie wyjmujemy żółtka, wkładamy je do miseczki.

Do żółtek dodajemy majonez, musztardę i chrzan i miskujemy na puch. Szynkę i drobno kroimy i wsypujemy do masy jajecznej. Dodajemy szczypiorek, sok z cytryny i całość dokładnie mieszamy.

Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym do smaku. Małymy łyżeczkami nakładamy masę do białek.


Powiem Wam to nie miały być jajka faszerwoane szynką a jajka które się sieka całe i napełnia skorupki po czym odsmaża obtoczone w bułce tartej na patelni. Ale moje skorupki z jajek były tak kruche iż zrezygnowałam.

I tak właśnie powstały moje jajka faszerwoane szynką i szczypiorkiem - niby banalne połączenie ale zawsze smakuje wybornie.
Dodatek chrzanu lekko zaostrzył ich smak i nadał szlachetności.

Moje jajka faszerwoane zgłaszam do akcji Olgi Smile "Kuchnia Wielkanocna 2010"




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne