Jajka faszerowane szynką z szczypiorkiemSkładniki: 10 jajek ugotowanych na twardo 15 dkg wędzonej szynki 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy Dijon 2 łyżeczki chrzanu 3 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz ziołowy |
Sposób przygotowania: Jajka kroimy na pół i ostrożnie wyjmujemy żółtka, wkładamy je do miseczki. Do żółtek dodajemy majonez, musztardę i chrzan i miskujemy na puch. Szynkę i drobno kroimy i wsypujemy do masy jajecznej. Dodajemy szczypiorek, sok z cytryny i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym do smaku. Małymy łyżeczkami nakładamy masę do białek. Powiem Wam to nie miały być jajka faszerwoane szynką a jajka które się sieka całe i napełnia skorupki po czym odsmaża obtoczone w bułce tartej na patelni. Ale moje skorupki z jajek były tak kruche iż zrezygnowałam. I tak właśnie powstały moje jajka faszerwoane szynką i szczypiorkiem - niby banalne połączenie ale zawsze smakuje wybornie. Dodatek chrzanu lekko zaostrzył ich smak i nadał szlachetności. Moje jajka faszerwoane zgłaszam do akcji Olgi Smile "Kuchnia Wielkanocna 2010" [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne