Chleb wiejski - Country bread Weekendowa Piekarnia 69Składniki: Zaczyn: 454 g mąki pszennej chlebowej 284 g wody 1/2 łyżki soli 1/8 łyżeczki drożdży instant lub 1,2 g drożdży świeżych Ciasto chlebowe: 454 g mąki pszennej chlebowej 360 g wody 1/2 łyżki soli 1/2 łyżeczki drożdży instant lub 5 g drożdży świeżych cały zaczyn |
Sposób przygotowania: Przygotowujemy zaczyn: rozpuszczamy drożdze w wodzie. Dodajemy mąkę i sól - mieszamy na gładką masę. Ciasto będzie miało 60% hydracji i będzie dość gęste. Gdyby wydawało się mocno za suche, tj. trudno byłoby je wyrobić, można delikatnie dolać wody. Przykrywamy miskę z zaczynem folią i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin. Gotowy zaczyn będzie wyrośnięty i zaczynający dopiero się lekko zapadać. Mieszamy około 3 minuty mikserem na małych obrotach wszystkie składniki ciasta chlebowego - bez zaczynu. Gdy składniki zaczną się łączyć na jednolitą masę, dodajemy zaczyn porwany na kawałki. Jeśli będzie to konieczne, można dodać trochę wody lub mąki. Ciasto wyrabiamy dalej na wyższych obrotach miksera przez około 2 i 1/2 minuty lub ręcznie. Ciasto powinno być średnio luźne, elastyczne, gluten średnio rozwinięty. Przekładamy do natłuszczonej miski do wyrośnięcia na około 2 1/2 godziny - składamy dwukrotnie co 50 minut. Gdy ciasto nam wyrośnie dzielimy na dwie części. Formujemy kule, przykrywamy folią i odstawiamy by ciasto odpoczeło 10-20 minut. Po tym czasie formujemy właściwe, okrągłe bądż owalne chleby. Układamy w koszykach i nakrywamy folią - ja zrobiłam bułeczki. Chleb odstawiamy do podwojenia objętości na około 1 1/4 - 1 1/2 godziny. M oje bułeczki wyrastały godzinę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230'C z parą przez około 35 minut - moje bułeczki piekły się 25 minut. Gospodynią tego wydania Weekendowej Piekarni jest Ptasia z blogu www.cosniecos.blox.pl. Zaproponowała nam chleb J. Hamelmana - wiedziałam, że będzie pyszny. Ale pojawił sie mały problem - ja akurat miałam świeżo dokarmiony zakwas a w przepisie były użyte drożdze. To nic zrobiłam chleb Tatter z piwem na zakwasie - a z przepisu Ptasi upiekłam bułeczki. Zrobiłam bułeczki z połowy porcji, ciasto łatwe w obróbce i łatwe w formowaniu. Bułeczki wyszły bardzo puszyste i bardzo smakują mojemu synkowi Amadeuszkowi. Właśnie zajada jedną popijając ją koktajlem z jagodami :) Dziewczyny Tiluś i Gospodarna Narzeczono dziękuję za opiekę nad Piekarnią a Ptyasi za wspaniały przepis. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne