Sernik z advocatem i czekoladą


Składniki:

Spód:
19 dkg ciasteczek digestive
60 g masła

Masa serowa:
75 dkg serka śmietankowego na serniki
3 jajka
1/2 szklanki drobnego cukru
1 szklanka advocatu
3 łyżki mąki pszennej
15 dkg czekolady mlecznej lub gorzkiej



Sposób przygotowania:

Ciastka kruszymy i łączymy z masłem, ma być coś jak mokry piasek. Dno tortownicy o średnicy 21-22 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na niego pokruszone ciasteczka z masłem.

Lekko dociskamy. Ja jeszcze dodatkowo całą tortownicę owinęłam od spodu i na bokach folią aluminiową - by nic nie wypłynęło.

Wszystkie składniki masy serowej - bez czekolady łączymy mikserem na jednolitą masę. Dodajemy pokrojoną czekoladę. Wylewamy masę na spód ciasteczkowy.

Pieczemy przez 60-70 minut w temperaturze 170'C. Góra ma być ścięta i sztywna.

Wkładamy sernik na 12 godzin do lodówki i następnego dnia ozdabiamy górę startą czekoladą.



Przepis zobaczyłam u Majanki z blogu www.majanaboxing.blox.pl... a ona wiadomo nie od dziś jest specjalistką od serników :)

Serniczek jest pyszny, advocat i czekolada nadają mu charakteru.

Teraz tak sobie myślę iż dobrze by też smakował z likierem baileys - no nic trzeba będzie i takie połączenie sprawdzić.

Sernik zgłaszam do akcji Olgi Smile "Kuchnia Wielkanocna 2010".




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne