Sernik z advocatem i czekoladąSkładniki: Spód: 19 dkg ciasteczek digestive 60 g masła Masa serowa: 75 dkg serka śmietankowego na serniki 3 jajka 1/2 szklanki drobnego cukru 1 szklanka advocatu 3 łyżki mąki pszennej 15 dkg czekolady mlecznej lub gorzkiej |
Sposób przygotowania: Ciastka kruszymy i łączymy z masłem, ma być coś jak mokry piasek. Dno tortownicy o średnicy 21-22 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na niego pokruszone ciasteczka z masłem. Lekko dociskamy. Ja jeszcze dodatkowo całą tortownicę owinęłam od spodu i na bokach folią aluminiową - by nic nie wypłynęło. Wszystkie składniki masy serowej - bez czekolady łączymy mikserem na jednolitą masę. Dodajemy pokrojoną czekoladę. Wylewamy masę na spód ciasteczkowy. Pieczemy przez 60-70 minut w temperaturze 170'C. Góra ma być ścięta i sztywna. Wkładamy sernik na 12 godzin do lodówki i następnego dnia ozdabiamy górę startą czekoladą. Przepis zobaczyłam u Majanki z blogu www.majanaboxing.blox.pl... a ona wiadomo nie od dziś jest specjalistką od serników :) Serniczek jest pyszny, advocat i czekolada nadają mu charakteru. Teraz tak sobie myślę iż dobrze by też smakował z likierem baileys - no nic trzeba będzie i takie połączenie sprawdzić. Sernik zgłaszam do akcji Olgi Smile "Kuchnia Wielkanocna 2010". [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne