Tarta wielkanocnaSkładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 żurek knorr 60 dkg białych kiełbasek - ja użyłam podwędzanych frankfurterek 45 dkg śmietany 18% 3 jajka sól do smaku pieprz do smaku 1 łyżka czubata chrzanu 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku |
Sposób przygotowania: W głębokiej misce mieszamy dokładnie śmietanę, jajka, sól, pieprz, majeranek, starte ząbki czosnku, barszcz w proszku i chrzan. Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim docinając do odpowiedniej wielkośći formy - wykładamy nim też boki formy. Na środku układamy frankfuterki które nakłuwamy widelcem. Wylewamy masę śmietanową - ja na wierzchu tarty ułożyłam wycięte ozdobnie wycięte listki z ciasta francuskiego. Tartę zapiekamy około 50 minut w temperaturze około 180'C na najniższym poziomie piekarnika. Podajemy na ciepło. Muszę się Wam przyznac tartę zrobiłam w zeszłym roku i przeglądając swoje zdjęcia odkryłam iż nie zapisałam przepisu u siebie. Musiałam to nadrobić gdyż tarta jest pyszna i łatwa w przygotowaniu. Przepis pochodzi od organizatorki akcji "Kuchnia Wielkanocna 2010" Olgi Smile z blogu www.smakimprezy.pl. Tarta smakowała nam wszytskim - jest iście świąteczna, z dodatkiem chrzanu, kiełbasek na chrupiącym cieście francuskim. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne