Tarta wielkanocna


Składniki:

Tarta wielkanocna 1 opakowanie ciasta francuskiego
1 żurek knorr
60 dkg białych kiełbasek - ja użyłam podwędzanych frankfurterek
45 dkg śmietany 18%
3 jajka
sól do smaku
pieprz do smaku
1 łyżka czubata chrzanu
3 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku


Sposób przygotowania:

W głębokiej misce mieszamy dokładnie śmietanę, jajka, sól, pieprz, majeranek, starte ząbki czosnku, barszcz w proszku i chrzan.

Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim docinając do odpowiedniej wielkośći formy - wykładamy nim też boki formy. Na środku układamy frankfuterki które nakłuwamy widelcem.

Wylewamy masę śmietanową - ja na wierzchu tarty ułożyłam wycięte ozdobnie wycięte listki z ciasta francuskiego.
Tartę zapiekamy około 50 minut w temperaturze około 180'C na najniższym poziomie piekarnika.
Podajemy na ciepło.



Muszę się Wam przyznac tartę zrobiłam w zeszłym roku i przeglądając swoje zdjęcia odkryłam iż nie zapisałam przepisu u siebie. Musiałam to nadrobić gdyż tarta jest pyszna i łatwa w przygotowaniu.

Przepis pochodzi od organizatorki akcji "Kuchnia Wielkanocna 2010" Olgi Smile z blogu www.smakimprezy.pl.

Tarta smakowała nam wszytskim - jest iście świąteczna, z dodatkiem chrzanu, kiełbasek na chrupiącym cieście francuskim.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne