Sernik kajmakowy dla Amadeuszka - urodzinowySkładniki: Spód: 50 g orzeszków solonych 80 g ciastek kruchych - ja użyłam zwykłych herbatników 30 g masła 1 łyżka cukru - nie dałam Masa: 400 g masy kajmakowej/krówkowej 50 g masła 100 g cukru - dałam 60 g cukier z prawdziwą wanilią - ja dałam 2 łyżki esencji waniliowej 3 jajka 60 dkg sera trzykrotnie mielonego 1 łyżka mąki pszennej Polewa: 17 dkg masy kajamakowej 3 łyżki śmietanki kremówki 2 łyżeczki masła |
Sposób przygotowania: Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia - ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Składniki spodu mielimy w malakserze - ja połamałam herbatniki a orzeszki posiekałam. Wykładamy masę do tortownicy, uklepujemy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190'C przez 12 minut. Masło ucieramy z cukrem i wanilią, dodajemy 230 g kajmaku i ucieramy na gładką masę, następnie dodajemy jajka i po łyżce sera i mąkę. Dobrze wszystko razem miksujemy. Masę przekładamy na podpieczony spód, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 180'C. Pieczemy 45-50 minut. Po 30 minutach sprawdźcie stopień upieczenia - gdyby sernik za bardzo się zrumienił, przykryjcie wierzch folią aluminiową. Wyłączamy piekarnik i studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Kiedy zupełnie ostygnie, wyjmujemy i przygotowujemy polewę. 170 g masy kajmakowej wkładamy do garnuszka, dodajemy 3 łyżki mleka i gotujemy na malutkim ogniu, aż masa stanie się bardziej płynna. Jeśli będzie miała grudki to należy ją zmiksować. Zdejmujemy z ognia, dodajemy 2 łyżeczki masła i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną polewą polewamy wierzch całkowicie ostudzonego sernika. Posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi. Schładzamy w lodówce minimum godzinę. To sernik dla mojego synusia Amadeuszka z okazji Jego 6 urodzin - bo właśnie dzisiaj ma urodziny. Sernik zobaczyłam u Liski z blogu www.whiteplate.blogspot.com. I nic więcej nie napiszę - nie mogę, nie dam rady .... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne