Sernik kajmakowy dla Amadeuszka - urodzinowy


Składniki:

Sernik kajmakowy dla Amadeuszka - urodzinowy Spód:
50 g orzeszków solonych
80 g ciastek kruchych - ja użyłam zwykłych herbatników
30 g masła
1 łyżka cukru - nie dałam

Masa:
400 g masy kajmakowej/krówkowej
50 g masła
100 g cukru - dałam 60 g
cukier z prawdziwą wanilią - ja dałam 2 łyżki esencji waniliowej
3 jajka
60 dkg sera trzykrotnie mielonego
1 łyżka mąki pszennej

Polewa:
17 dkg masy kajamakowej
3 łyżki śmietanki kremówki
2 łyżeczki masła


Sposób przygotowania:

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia - ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm.

Składniki spodu mielimy w malakserze - ja połamałam herbatniki a orzeszki posiekałam.
Wykładamy masę do tortownicy, uklepujemy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190'C przez 12 minut.

Masło ucieramy z cukrem i wanilią, dodajemy 230 g kajmaku i ucieramy na gładką masę, następnie dodajemy jajka i po łyżce sera i mąkę. Dobrze wszystko razem miksujemy.

Masę przekładamy na podpieczony spód, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 180'C. Pieczemy 45-50 minut.
Po 30 minutach sprawdźcie stopień upieczenia - gdyby sernik za bardzo się zrumienił, przykryjcie wierzch folią aluminiową.

Wyłączamy piekarnik i studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Kiedy zupełnie ostygnie, wyjmujemy i przygotowujemy polewę.

170 g masy kajmakowej wkładamy do garnuszka, dodajemy 3 łyżki mleka i gotujemy na malutkim ogniu, aż masa stanie się bardziej płynna. Jeśli będzie miała grudki to należy ją zmiksować.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy 2 łyżeczki masła i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną polewą polewamy wierzch całkowicie ostudzonego sernika.
Posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.
Schładzamy w lodówce minimum godzinę.



To sernik dla mojego synusia Amadeuszka z okazji Jego 6 urodzin - bo właśnie dzisiaj ma urodziny.

Sernik zobaczyłam u Liski z blogu www.whiteplate.blogspot.com.

I nic więcej nie napiszę - nie mogę, nie dam rady ....


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne