Barm bread - chleb na piwnym zakwasieSkładniki: Zaczyn: 250g piwa lub piwa ale 50 g białej pszennej mąki chlebowej 4 łyżeczki zakwasu żytniego razowego Ciasto właściwe: 150 g zaczynu 250 g wody o temperaturze 22'C 500 g białej pszennej maki chlebowej 1 1/2 łyżeczki soli |
Sposób przygotowania: Piwo wlewamy do garnka i podgrzewamy do temperatury 70'C. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszając trzepaczka wsypujemy mąkę - w zaczynie nie ma byc grudek. Do ostudzonego piwnego zaczynu dodajemy zakwas , ponownie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy do fermentacji na około 16 godzin. Po tym czasie, na powierzchni zaczynu pojawiło sie mnóstwo małych pęcherzyków a płyn pachniał przyjemnie drożdzowo i był bardzo wodnisty. Następnego dnia wszystkie skladniki łączymy w misce i zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośniecia na 2 i 1/4 godziny. W tym czasie składamy ciasto dwukrotnie, co 45 minut. Wyrośniete ciasto przekładamy na stól lekko je odgazowując i rozciągamy je na kształt prostokąta. Następnie robimy z niego kule i zostawiamy na 10 minut by odpoczeło. Teraz formujemy okrągły bochenek i złączeniem w górę układamy w koszyku. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 3 godziny. Pieczemy z parą w piecu rozgrzanym do 260'C przez 10 minut. Następnie zmniejszamy tempraturę do 220'C i pieczemy jeszcze 35 minut bez pary. Studzimy na kratce. Przepis na ten chleb pochodzi z książki " The Handmade Loaf" i jest autorstwa Dana Leparda. Ja natomiast zobaczyłam go u Tatter z blogu www.piekarniatatter.blogspot.com. Zaintrygowało mnie piwo dodane do zaczynu - więc czym prędzej przystapiłam do przygotowania piwnego zaczynu. Pachniał bardzo zachęcająco. Ciasto nie sprawiało mi wcale kłopotu, ładnie wyrastało i się formowało. Ale najbardziej jestem dumna z nacięć bo właściwie pierwszy raz mi chyba wyszły w miarę takie jakie powinny być. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne