Panierowane boczniaki z lekką sałatkąSkładniki: 1/2 kg świeżych młodych boczniaków 2 jajka mąka bułka tarta sól świeżo zmielona pieprz ziołowy mix sałat: rucola, radichio, sałata lodowa 8 małych pomidorków koktajlowych 3 łyżki kukurydzy 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka sosu z świeżej mięty |
Sposób przygotowania: Boczniaki dokładnie ale dość szybko myjemy i odcinamy końcówki. Układamy na sitku by dobrze obciekły. Układamy je na talerzu i solimy oraz pieprzymy z obu stron. Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na małym ogniu z obu stron na złoty kolor - w sumie około 10 minut. W misce łączymy sałaty z kukurydzą oraz pokrojonymi na pół pomidorkami. Oliwę z oliwek łączymy z sosem z świeżej mięty i polewamy sałatkę. Układamy na talerzu obok usmażonych boczniaków. Gdy tylko zobaczyłam pierwszy raz w tym roku boczniaki musiałam je kupić - uwielbiam boczniaki a już takie panierowane to w szczególności. Proste danie któremu wystraczy dodatek sałatki i już mam obiad który należy do jednych z moich ulubionych. Polecam i Wam [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne