Panierowane boczniaki z lekką sałatką


Składniki:

1/2 kg świeżych młodych boczniaków
2 jajka
mąka
bułka tarta
sól świeżo zmielona
pieprz ziołowy

mix sałat: rucola, radichio, sałata lodowa
8 małych pomidorków koktajlowych
3 łyżki kukurydzy
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka sosu z świeżej mięty



Sposób przygotowania:

Boczniaki dokładnie ale dość szybko myjemy i odcinamy końcówki. Układamy na sitku by dobrze obciekły.

Układamy je na talerzu i solimy oraz pieprzymy z obu stron. Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na małym ogniu z obu stron na złoty kolor - w sumie około 10 minut.

W misce łączymy sałaty z kukurydzą oraz pokrojonymi na pół pomidorkami. Oliwę z oliwek łączymy z sosem z świeżej mięty i polewamy sałatkę. Układamy na talerzu obok usmażonych boczniaków.



Gdy tylko zobaczyłam pierwszy raz w tym roku boczniaki musiałam je kupić - uwielbiam boczniaki a już takie panierowane to w szczególności.

Proste danie któremu wystraczy dodatek sałatki i już mam obiad który należy do jednych z moich ulubionych.

Polecam i Wam


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne