Chałka żydowska Weekendowa Piekarnia 70Składniki: 2,5 dkg drożdży 1 szklanka wody 1/4 szklanki oliwy 1 jajko 1/4 szklanki cukru szczypta soli 4,5 szklanki m±ki pszennej roztrzepane jajko do posmarowania kruszonka zrobiona z 100 g m±ki, 50 g masła i 50 g cukru pudru |
Sposób przygotowania: Drożdze rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy na 10 minut. Przelewamy do miski i dodajemy oliwę, cukier, jajko i sól. Miksujemy. Wsypujemy 1,5 szklanki m±ki i wyrabiamy. Dosypujemy kolejne 1,5 szklanki m±ki i ponownie wyrabiamy. Dodajemy ostatni± porcje m±ki i wyrabiamy na gładkie, nie klej±ce się ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na godzinę. Po tym czasie odgazowujemy i dzielimy ciasto na pół. Każd± porcję ciasta dzielimy terza na sze¶ć lub cztery czę¶ci - ja podzieliłam na sze¶ć. Zaplatamy chałki i odstawiamy do ponownego wyrastania na pół godziny. Smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonk±. Wstawiamy do nagrzanego do 190'C piekarnika i pieczemy około 35 minut. Gospodyni± tego wydania Weekendowej Piekarni jest Olciaky która prowadzi blog www.galeriachleba.blogspot.com. Zaproponowała nam żydowsk± chałkę. Choć jestem chora to z wielk± ochot± ja zrobiłam bo uwielbiamy chałki. Ciasto jest idelane w wyrabianiu i formowaniu. Musiałam tylko kilka razy ogl±dać sposób zaplatania chałki z sze¶ciu czę¶ci - ale to wina mojej choroby. Dziękuję Olciaky za przepis a duetowi GNT :) za Piekarnię. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne