Chleb na zakwasie z płatkami owsianymiSkładniki: 200 g zakwasu - dałam żytni 300 g mleka 150 g wody 600 g m±ki chlebowej 50 g maki żytniej jasnej 100 g płatków owsianych 15 g soli 3 łyżki cukru lub miodu lub melasy - ja dałam za rad± Alicji 3 łyżeczki melasy |
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta chlebowego ł±czymy w misce miksera. Wyrabiamy na gładkie, nie klej±ce się ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyro¶nięcia na 3-4 godziny - u mnie rosło 3,5 godziny. Następnie ciasto odgazowujemy i formujemy bochenek lub dwa mniejsze. Dobrze obsypujemy m±k± i wkładamy do koszyka, odstawiamy do wyrastania ponownie na 3-4 godziny. Mój bochenek rósł tym razem także 3,5 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 210'C, nacinamy bochenek i naparowujemy piekarnik. Pieczemy około 40 minut. Można także przed pieczeniem popsikać chleb wod± i posypać płatkami owsianymi. Dzisiaj jest u mnie dzień pieczenia pieczywa - upiekłam już chałkę a teraz piekę ten chleb. Przepis na ten chleb zobaczyłam u Alicji z blogu www.kuchniaalicji.blogspot.com. A jest to zaległa propozycja z Weekendowej Piekarni 53 któr± prowadziła Zapbook z blogu www.zapbook.canalblog.com. Chleb jest prosty w przygotowaniu, ładnie wyrasta i ładnie sie formuje. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne