Polski chleb na zakwasie Sourdough Polish bread


Składniki:

Polski chleb na zakwasie Sourdough Polish bread 150 g aktywnego zakwasu żytniego*
400 g m±ki pszennej chlebowej
100 g dowolnej m±ki żytniej
2 łyżeczki soli
10 g ¶wieżych drożdży - gdy zakwas jest bardzo aktywny, drożdże można pomin±ć
300-350 g wody - używamy m±ki żytniej razowej, zwykle trzeba dodać około 350 g wody, je¶li jasnej to wystarczy 300 g

ja dodałam od siebie ¶wieżego rozmarynu

*- zakwas powinien być dokarmiony 10-12 godzin przed planowanym pieczeniem


Sposób przygotowania:

Gdy używamy drożdży, należy je rozetrzeć je w miseczce z 2-3 łyżkami ciepłej wody.

Pozostałe składnikami ł±czymy w misce miksera a wodę wlewamy stopniowo. Ciasto powinno mieć dosyć gęst± konsystencję, ale będzie się kleiło do r±k. Mieszamy ciasto w mikserze na ¶redniej prędko¶ci przez 5 minut.

Miskę przykrywamy foli± spożywcz± i odstawiamy do wyrastania na 2-4 godziny - ciasto musi w tym czasie podwoić objęto¶ć.

Następnie przekładamy ciasto na blat oprószony m±k± i formujemy z niego bochenek - dłonie można posmarować oliw± lub oprószyć m±k±, będzie wówczas łatwiej.
To dosyć luĽne ciasto, ale formowanie bochenka nie powinno być tu trudne.

Bochenek przekładamy do koszyka do wyrastania chleba. Czas wyrastania około 1 godziny.

Nagrzewamy piekarnik z garnkiem z pokryw± do 230'C. Przekładamy wyro¶nięty bochenek do garnka i piecezmy z przykryty pokrywk± przez 30 minut. NAstęponie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy 15-20 minut.

Upieczony bochenek stukany od spodu wydaje głuchy dżwięk. Studzimy na kratce kuchennej.



Ten chleb upiekłam w zeszłym tygodniu ale nastrój nie sprawiał bym chciała go wstawić na stronę. Nadrabiam to dzisiaj.

Chleb pochodzi od Mistrzyni Liski z blogu www.whiteplate.blogspot.com.
Jest pyszny z wyczuwalnym posmakiem rozmarynu który bardzo polubiłam i jest moim wiosennym odkryciem.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne