Polski chleb na zakwasie Sourdough Polish breadSkładniki: 150 g aktywnego zakwasu żytniego* 400 g m±ki pszennej chlebowej 100 g dowolnej m±ki żytniej 2 łyżeczki soli 10 g ¶wieżych drożdży - gdy zakwas jest bardzo aktywny, drożdże można pomin±ć 300-350 g wody - używamy m±ki żytniej razowej, zwykle trzeba dodać około 350 g wody, je¶li jasnej to wystarczy 300 g ja dodałam od siebie ¶wieżego rozmarynu *- zakwas powinien być dokarmiony 10-12 godzin przed planowanym pieczeniem |
Sposób przygotowania: Gdy używamy drożdży, należy je rozetrzeć je w miseczce z 2-3 łyżkami ciepłej wody. Pozostałe składnikami ł±czymy w misce miksera a wodę wlewamy stopniowo. Ciasto powinno mieć dosyć gęst± konsystencję, ale będzie się kleiło do r±k. Mieszamy ciasto w mikserze na ¶redniej prędko¶ci przez 5 minut. Miskę przykrywamy foli± spożywcz± i odstawiamy do wyrastania na 2-4 godziny - ciasto musi w tym czasie podwoić objęto¶ć. Następnie przekładamy ciasto na blat oprószony m±k± i formujemy z niego bochenek - dłonie można posmarować oliw± lub oprószyć m±k±, będzie wówczas łatwiej. To dosyć luĽne ciasto, ale formowanie bochenka nie powinno być tu trudne. Bochenek przekładamy do koszyka do wyrastania chleba. Czas wyrastania około 1 godziny. Nagrzewamy piekarnik z garnkiem z pokryw± do 230'C. Przekładamy wyro¶nięty bochenek do garnka i piecezmy z przykryty pokrywk± przez 30 minut. NAstęponie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy 15-20 minut. Upieczony bochenek stukany od spodu wydaje głuchy dżwięk. Studzimy na kratce kuchennej. Ten chleb upiekłam w zeszłym tygodniu ale nastrój nie sprawiał bym chciała go wstawić na stronę. Nadrabiam to dzisiaj. Chleb pochodzi od Mistrzyni Liski z blogu www.whiteplate.blogspot.com. Jest pyszny z wyczuwalnym posmakiem rozmarynu który bardzo polubiłam i jest moim wiosennym odkryciem. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne