Sok z fiołków


Składniki:

20 dkg kwiatu fiołka
1 litr wody
około 60 dkg cukru - tyle ile waży wywar z kwiatów
sok z połowy cytryny


Sposób przygotowania:

Fiołki zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka godzin. Ja odstawiłam na 8 godzin.

Odlewamy sok i przecedzamy go a następnie ważymy płyn. Dodajemy tyle samo wagowo cukru do soku , lekko mieszamy. Teraz wyciskamy sok z cytryny.

Gotujemy na wolnym ogniu około pół godziny. Goracy przelewamy do butelecvzek i szczelnie zakręcamy.

Ja zrobiłam sok z połowy porcji i otrzymałam dwie pełne buteleczki o pojemności 250 ml.



Sok z fiołków był moim kulinarnym marzeniem odkąd go zobaczyłam u Komarki z blogu www.everycakeyoubake.blogspot.com.

Ubolewałam strasznie iz nie mam tych cudnie pachnacych kwiatuszków aż do minionej soboty.
Gdy tylko zdobyłam kwiatki musiałam zrobić sok.

Sok jest przepyszny i wspaniale pachnący. Kolor śliczny - choć mój sok wyszedł bladszy niż u Komarki.
Już sobie wyobrażam go jako dodatek do lodów czy kremów.

Komarko Mistrzyni Kwiatowa dziękuję za inspiracje i wspaniały przepis.
A sok z fiołków dodaję do akcji "Klub kwiatożerców" której patronuje Pinkcake.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne