Sok z fiołkówSkładniki: 20 dkg kwiatu fiołka 1 litr wody około 60 dkg cukru - tyle ile waży wywar z kwiatów sok z połowy cytryny |
Sposób przygotowania: Fiołki zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka godzin. Ja odstawiłam na 8 godzin. Odlewamy sok i przecedzamy go a następnie ważymy płyn. Dodajemy tyle samo wagowo cukru do soku , lekko mieszamy. Teraz wyciskamy sok z cytryny. Gotujemy na wolnym ogniu około pół godziny. Goracy przelewamy do butelecvzek i szczelnie zakręcamy. Ja zrobiłam sok z połowy porcji i otrzymałam dwie pełne buteleczki o pojemności 250 ml. Sok z fiołków był moim kulinarnym marzeniem odkąd go zobaczyłam u Komarki z blogu www.everycakeyoubake.blogspot.com. Ubolewałam strasznie iz nie mam tych cudnie pachnacych kwiatuszków aż do minionej soboty. Gdy tylko zdobyłam kwiatki musiałam zrobić sok. Sok jest przepyszny i wspaniale pachnący. Kolor śliczny - choć mój sok wyszedł bladszy niż u Komarki. Już sobie wyobrażam go jako dodatek do lodów czy kremów. Komarko Mistrzyni Kwiatowa dziękuję za inspiracje i wspaniały przepis. A sok z fiołków dodaję do akcji "Klub kwiatożerców" której patronuje Pinkcake. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne