Chleb żytni 40 % z kminkiem Piekarnia po godzinach 7Składniki: Zaczyn: 400 g maki żytniej razowej - dałam żytnią razową 2000 332 g wody 20 g zakwasu żytniego razowego Ciasto chlebowe: 600 g maki pszennej chlebowej wysokoglutenowej ( 348 g wody 2 1/2 łyżeczki kminku - ja go utłukłam w możdzierzu 1 lyżka soli 12 g swiezych drozdzy lub 1 łyżka instant całe ciasto zakwaszone minus 2 łyżki |
Sposób przygotowania: Składniki zakwasu mieszamy w misece i odstawiamy na 12-16 godzin w temperaturze 21'C. Ja zaczyn odstawiłam na 16 godzin i dodatkowo przykryłam go kocem. Następnegop dnia rozpuściłam świeże drożdze w wodzie i odstawiłam na 15 minut. Pozostałe składniki dodajemy do miski z zaczynem, wlewamy wodę z rozpuszcznonymi drożdzami. Mieszamy do powstania dobrze rozwiniętego glutenu - u mnie około 5 minut. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto wykładamy na omączoną stolnicę i dzielimy na dwie porcje. Ja z jedenej upiekłam bułeczki a z drugiej chleb. Nagrzewamy piekarnik do 240'C. Formujemy bochenek, przekładamy do koszyka do wyrastania na godzinę. Formujemy także bułeczki i odstawiamy na pół godziny do wyrastania. Ja upiekłam najpierw bułeczki - piekłam 5 minut w 240'C a potem kolejne 20 minut w 210'C. Gdy bułeczki się upiekły wyjełam je i zwiększyłam ponownie temperaturę do 240'C. Nacinamy chleb i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 240'C przez 15 minut a następnie zmiejszamy temperaturę do 230'C i dopiekamy 20-25 minut. Powiem Wam nie przepadam za kminkiem - pamiętam z dzieciństwa jak wydłubywałam go z chleba patrząc na kromkę pod słońce. Ale nie poddaję się łatwo więc gdy zobaczyłam kolejną propozycję w Piekarni po godzinach postanowiłam iz spróbuję przechytrzyć swoje kubki smakowe. I tym sposobem utłukłam kminek w możdzierzu. Chleb ładnie wyrastał i ogólnie nawet mi smakował, mąż jest nim zachwycony. Gdybym dała cały kminek to napewno bym nie zjadła ani kromeczki - nie poradzę nic na to, że nie lubię gdy trafię na cały kminek zębami. Dziękuję wesełemu trio MPT za ideę Piekarni po godzinach :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne