Chleb żytni 40 % z kminkiem Piekarnia po godzinach 7


Składniki:

Zaczyn:
400 g maki żytniej razowej - dałam żytnią razową 2000
332 g wody
20 g zakwasu żytniego razowego

Ciasto chlebowe:
600 g maki pszennej chlebowej wysokoglutenowej (
348 g wody
2 1/2 łyżeczki kminku - ja go utłukłam w możdzierzu
1 lyżka soli
12 g swiezych drozdzy lub 1 łyżka instant
całe ciasto zakwaszone minus 2 łyżki


Sposób przygotowania:

Składniki zakwasu mieszamy w misece i odstawiamy na 12-16 godzin w temperaturze 21'C. Ja zaczyn odstawiłam na 16 godzin i dodatkowo przykryłam go kocem.

Następnegop dnia rozpuściłam świeże drożdze w wodzie i odstawiłam na 15 minut.

Pozostałe składniki dodajemy do miski z zaczynem, wlewamy wodę z rozpuszcznonymi drożdzami. Mieszamy do powstania dobrze rozwiniętego glutenu - u mnie około 5 minut.

Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Ciasto wykładamy na omączoną stolnicę i dzielimy na dwie porcje. Ja z jedenej upiekłam bułeczki a z drugiej chleb.

Nagrzewamy piekarnik do 240'C.
Formujemy bochenek, przekładamy do koszyka do wyrastania na godzinę. Formujemy także bułeczki i odstawiamy na pół godziny do wyrastania.

Ja upiekłam najpierw bułeczki - piekłam 5 minut w 240'C a potem kolejne 20 minut w 210'C. Gdy bułeczki się upiekły wyjełam je i zwiększyłam ponownie temperaturę do 240'C.

Nacinamy chleb i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 240'C przez 15 minut a następnie zmiejszamy temperaturę do 230'C i dopiekamy 20-25 minut.



Powiem Wam nie przepadam za kminkiem - pamiętam z dzieciństwa jak wydłubywałam go z chleba patrząc na kromkę pod słońce.

Ale nie poddaję się łatwo więc gdy zobaczyłam kolejną propozycję w Piekarni po godzinach postanowiłam iz spróbuję przechytrzyć swoje kubki smakowe. I tym sposobem utłukłam kminek w możdzierzu.

Chleb ładnie wyrastał i ogólnie nawet mi smakował, mąż jest nim zachwycony. Gdybym dała cały kminek to napewno bym nie zjadła ani kromeczki - nie poradzę nic na to, że nie lubię gdy trafię na cały kminek zębami.

Dziękuję wesełemu trio MPT za ideę Piekarni po godzinach :)



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne