Kurczak z pieczarkamiSkładniki: 2 filety z kurczaka - jedna większa pier¶ kawałek imbiru ¶wieżego 1-2 z±bki czosnku 1 łyżka sosu sojowego 20 dkg pieczarek 1-2 cebule jak lubicie możecie dodać bambus pokrojony w paseczki Sos: 200 ml bulionu drobiowego lub wody 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki sosu sojowego lub sojowo-grzybowego 1 łyżeczka miodu naturalnego 1-2 łyżeczki m±ki kukurydzianej plus 2 łyżki wody - do zagęszczenia sosu |
Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w paseczki. Imbir i czosnek drobno siekamy, dodajemy razem z łyżk± sosu sojowego do mięsa. Mieszamy i odstawiamy na kilka godzin lub na cał± noc do lodówki. Pieczarki kroimy w plastreki, a cebulę w piórka. W małej miseczce ł±czymy składniki sosu a w drugiej łaczymy m±kę kukurydzian± z wod±. Rozgrzewamy wok i wlewamy łyżkę oleju arachidowego. Wrzucamy mięso i szybko obsmażamy przez 4 minuty. Wyjmujemy i do woka wlewamy kolejn± łyżkę oleju i wrzucamy cebulę, chwilę smażymy po czym dodajemy pieczarki. Smażymy razem chwilę - około 2 minut. Wrzucamy kurczaka, mieszamy wszytsko razem. Gdy wolicie ostrzejsze smaki możecie teraz dodać 3-4 paseczki suszonego chili. Wleamy sos i zagotowujemy go. Teraz dodajemy makę kukurydzian± i doprowadzamy do wrzenia, chwilę gotujemy. Dopiero dzisiaj zobaczyłm że jest ostani dzień akcji "Kuchnia chińska" która organizuje Pela z blogu www.smakiprzysmaki.blogspot.com. Moja rodzina bardzo lubi kuchnię chińsk± więc musiałam co¶ przygotować. Zrobiłam prostego kurczaka z pieczarkami i cebul± podanego z ryżem na sypko i sałatk± z ogórka po seczuańsku wg.Pascala. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne