Kurczak z pieczarkami


Składniki:

Kurczak z pieczarkami 2 filety z kurczaka - jedna większa pier¶
kawałek imbiru ¶wieżego
1-2 z±bki czosnku
1 łyżka sosu sojowego
20 dkg pieczarek
1-2 cebule
jak lubicie możecie dodać bambus pokrojony w paseczki

Sos:
200 ml bulionu drobiowego lub wody
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżki sosu sojowego lub sojowo-grzybowego
1 łyżeczka miodu naturalnego

1-2 łyżeczki m±ki kukurydzianej plus 2 łyżki wody - do zagęszczenia sosu


Sposób przygotowania:

Kurczaka kroimy w paseczki. Imbir i czosnek drobno siekamy, dodajemy razem z łyżk± sosu sojowego do mięsa. Mieszamy i odstawiamy na kilka godzin lub na cał± noc do lodówki.

Pieczarki kroimy w plastreki, a cebulę w piórka.
W małej miseczce ł±czymy składniki sosu a w drugiej łaczymy m±kę kukurydzian± z wod±.

Rozgrzewamy wok i wlewamy łyżkę oleju arachidowego. Wrzucamy mięso i szybko obsmażamy przez 4 minuty.
Wyjmujemy i do woka wlewamy kolejn± łyżkę oleju i wrzucamy cebulę, chwilę smażymy po czym dodajemy pieczarki. Smażymy razem chwilę - około 2 minut.

Wrzucamy kurczaka, mieszamy wszytsko razem. Gdy wolicie ostrzejsze smaki możecie teraz dodać 3-4 paseczki suszonego chili.

Wleamy sos i zagotowujemy go. Teraz dodajemy makę kukurydzian± i doprowadzamy do wrzenia, chwilę gotujemy.



Dopiero dzisiaj zobaczyłm że jest ostani dzień akcji "Kuchnia chińska" która organizuje Pela z blogu www.smakiprzysmaki.blogspot.com.

Moja rodzina bardzo lubi kuchnię chińsk± więc musiałam co¶ przygotować. Zrobiłam prostego kurczaka z pieczarkami i cebul± podanego z ryżem na sypko i sałatk± z ogórka po seczuańsku wg.Pascala.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne