Ogórki po seczuańskuSkładniki: 25 dkg ogórków 4 dkg obranego imbiru 4 łyżki sezamu 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki cukru brązowego 2 łyżki oleju - może być arachidowy lub sezamowy sól |
Sposób przygotowania: Ogórki dokładnie myjemy i kroimy na kawałki o długości około 4 cm. Kroimy na pół a potem jeszcze na cztery części każdą połówkę - zostawiamy skórkę a usuwamy nasiona. Ogórki solimy i dokładnie mieszamy ręką. Odstawiamy na 15 minut. Imbir ścieramy na tarce o małych oczkach, zalewamy odrobiną wody i odstawaimy na 10 minut. Płuczemy ogórki pod wodą by usunąć z nich nadmiar soli. Osuszamy je z nadmiaru wody papierowym ręcznikiem. Odcedzamy imbir i dodajemy do ogórków. Sezam prażymy na suchej patelni do złotego koloru. Przygotowujemy zalewę: mieszamy razem ocet ryżowy z brązowym cukrem - cukier musi się całkowicie rozpuścić. Ogórki polewamy olejem i wlewamy zalewę oarz wsypujemy sezam. Całość dokładnie mieszamy. Sałatkę przykrywamy folią spożywczą i odastawiamy do lodówki na minimum 6 godzin a najlepiej na całą noc. Gdy pracowałam kiedyś w restauracji chińskiej robiliśmy tam bardzo podobą sałatkę. Tą sałatke kiedyś zaprezentował w swoim programie Pascal Brodnicki - lekko ją zmodyfikowałam. Możecie też do niej dodać ząbek czosku dla podkreślenia smaku - ale i bez niego smakuje wybornie. Smak słodki,słony, ostry i kwaśny jest idelanie wyważony. Sałatkę dodaję do akcji "Kuchnia chińska" którą prowadzi Pela z blogu www.smakiprzysmaki.blogspot.com. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne