Ogórki po seczuańsku


Składniki:

25 dkg ogórków
4 dkg obranego imbiru
4 łyżki sezamu
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki cukru brązowego
2 łyżki oleju - może być arachidowy lub sezamowy
sól


Sposób przygotowania:

Ogórki dokładnie myjemy i kroimy na kawałki o długości około 4 cm. Kroimy na pół a potem jeszcze na cztery części każdą połówkę - zostawiamy skórkę a usuwamy nasiona.

Ogórki solimy i dokładnie mieszamy ręką. Odstawiamy na 15 minut. Imbir ścieramy na tarce o małych oczkach, zalewamy odrobiną wody i odstawaimy na 10 minut.

Płuczemy ogórki pod wodą by usunąć z nich nadmiar soli. Osuszamy je z nadmiaru wody papierowym ręcznikiem. Odcedzamy imbir i dodajemy do ogórków.

Sezam prażymy na suchej patelni do złotego koloru.
Przygotowujemy zalewę: mieszamy razem ocet ryżowy z brązowym cukrem - cukier musi się całkowicie rozpuścić.

Ogórki polewamy olejem i wlewamy zalewę oarz wsypujemy sezam. Całość dokładnie mieszamy.

Sałatkę przykrywamy folią spożywczą i odastawiamy do lodówki na minimum 6 godzin a najlepiej na całą noc.



Gdy pracowałam kiedyś w restauracji chińskiej robiliśmy tam bardzo podobą sałatkę. Tą sałatke kiedyś zaprezentował w swoim programie Pascal Brodnicki - lekko ją zmodyfikowałam.

Możecie też do niej dodać ząbek czosku dla podkreślenia smaku - ale i bez niego smakuje wybornie.
Smak słodki,słony, ostry i kwaśny jest idelanie wyważony.

Sałatkę dodaję do akcji "Kuchnia chińska" którą prowadzi Pela z blogu www.smakiprzysmaki.blogspot.com.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne