Tort latte-macchiato z jogurtem Weekendowa Cukiernia Maj


Składniki:

Tort latte-macchiato z jogurtem Weekendowa Cukiernia Maj Ciasto:
2 łyżki bułki tartej
125 g masła
80 g cukru
4 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
2 jajka
100 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Biały krem:
750 g jogurtu naturalnego
90 g cukru
5 łyżeczek żelatyny - nastepnym razem dam 6
2 łyżki gorącej wody - gdy następnym razem bedę robiła ten torcik koniecznie zwiększę ilość wody do 1/2 szklanki, bo teraz masa była za mało ścięta
200 ml śmietany kremówki

Ciemny krem i dekoracja:
450 g jogurtu naturalnego
80 g cukru
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
4 łyżeczki żelatyny
2 łyżki gorącej wody
kakao


Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 200’C. Tortownice o średnicy 26 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Miękkie masło ucieramy z cukrem, 2 łyżeczkami cukru waniliowego i solą na kremową masę.
Dodajemy po jednym jajku i ucieramy.
Przesiewamy do masy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.

Wylewamy do formy, wygładzamy i pieczemy 30 minut. Studzimy.
Ciasto wykładamy na paterę i spinamy obręczą do tortów.

Przygotowujemy biały krem: jogurt łączymy z cukrem i 2 łyżeczkami cukru waniliowego. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko studzimy i łączymy z 3 łyżkami masy jogurtowej a następnie z resztą jogurtu.

Ubijamy 100 ml kremówki i delikatnie łączymy z białą masą jogurtową. Ciasto smarujemy 2/3 kremu i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Pozostałą 1/3 kremu odstawiamy w temperaturze pokojowej.

Przygotowujemy ciemny krem: jogurt mieszamy z cukrem i kawą w proszku. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko studzimy i łączymy z 3 łyżkami masy jogurtowej a następnie z resztą jogurtu.

Ubijamy na sztywno 100 ml kremówki i delikatnie łączymy z masą kawową. Ciemny krem wykładamy na jasny.

Tort wkładamy ponownie do lodówki i schładzamy około 20 minut.
Odłożony biały krem mieszamy i delikatnie wykładamy na wierzch.

Wstawiamy ciasto na noc do lodówki.
Przed podaniem tort posypujemy kakao, używając małych i większych szablonów z motywem kwiatowym.

To moja pierwsza propozycja w ramach gospodarzenia Cukierni.
Lekki i pyszny torcik o włoskim rodowodzie - na pewno posmakuje wielbicielom kawy i nie tylko.

Przepis pochodzi z gazety „Sól i pieprz” z marca 2007 roku.

Zapraszam do wspólnego pieczenia.

30 maj - dziś są mojego Męża urodziny - zrobiłam więc ten torcik.
Torcik jest lekki, pyszny i nie za słodki.
Sto lat Kochanie :)



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne