Tort latte-macchiato z jogurtem Weekendowa Cukiernia MajSkładniki: Ciasto: 2 łyżki bułki tartej 125 g masła 80 g cukru 4 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli 2 jajka 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Biały krem: 750 g jogurtu naturalnego 90 g cukru 5 łyżeczek żelatyny - nastepnym razem dam 6 2 łyżki gorącej wody - gdy następnym razem bedę robiła ten torcik koniecznie zwiększę ilość wody do 1/2 szklanki, bo teraz masa była za mało ścięta 200 ml śmietany kremówki Ciemny krem i dekoracja: 450 g jogurtu naturalnego 80 g cukru 4 łyżki kawy rozpuszczalnej 4 łyżeczki żelatyny 2 łyżki gorącej wody kakao |
Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy do 200’C. Tortownice o średnicy 26 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Miękkie masło ucieramy z cukrem, 2 łyżeczkami cukru waniliowego i solą na kremową masę. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy. Przesiewamy do masy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wylewamy do formy, wygładzamy i pieczemy 30 minut. Studzimy. Ciasto wykładamy na paterę i spinamy obręczą do tortów. Przygotowujemy biały krem: jogurt łączymy z cukrem i 2 łyżeczkami cukru waniliowego. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko studzimy i łączymy z 3 łyżkami masy jogurtowej a następnie z resztą jogurtu. Ubijamy 100 ml kremówki i delikatnie łączymy z białą masą jogurtową. Ciasto smarujemy 2/3 kremu i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Pozostałą 1/3 kremu odstawiamy w temperaturze pokojowej. Przygotowujemy ciemny krem: jogurt mieszamy z cukrem i kawą w proszku. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko studzimy i łączymy z 3 łyżkami masy jogurtowej a następnie z resztą jogurtu. Ubijamy na sztywno 100 ml kremówki i delikatnie łączymy z masą kawową. Ciemny krem wykładamy na jasny. Tort wkładamy ponownie do lodówki i schładzamy około 20 minut. Odłożony biały krem mieszamy i delikatnie wykładamy na wierzch. Wstawiamy ciasto na noc do lodówki. Przed podaniem tort posypujemy kakao, używając małych i większych szablonów z motywem kwiatowym. To moja pierwsza propozycja w ramach gospodarzenia Cukierni. Lekki i pyszny torcik o włoskim rodowodzie - na pewno posmakuje wielbicielom kawy i nie tylko. Przepis pochodzi z gazety „Sól i pieprz” z marca 2007 roku. Zapraszam do wspólnego pieczenia. 30 maj - dziś są mojego Męża urodziny - zrobiłam więc ten torcik. Torcik jest lekki, pyszny i nie za słodki. Sto lat Kochanie :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne