Ciasto z rabarbarem na cieście francuskim Weekendowa Cukiernia Maj


Składniki:

450 g ciasta francuskiego
180 g mąki
100 g masła
130 g cukru
1 jajko
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
350 g soku pomarańczowego
750 g rabarbaru
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
400 g śmietany kremówki
2 opakowania zagęstnika do śmietany – ja używam śmietan fixa


Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie dzielimy na dwie takie same porcje.
Jedną połowę smarujemy lekko roztrzepanym białkiem i pieczemy 12-15 minut w 200’C.

Mąkę mieszamy z roztopionym masłem, 80 g cukru, cynamonem, szczyptą soli. Zagniatamy kruszonkę.

Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki. Proszek budyniowy mieszamy z 50 ml soku.
Resztę soku i cukru gotujemy z rabarbarem przez około 7 minut. Pod koniec gotowania dodajemy sok z budyniem. Mieszamy chwilę aż się nam masa zagotuje a następnie studzimy.

Masę rabarbarową rozsmarowujemy na upieczonym blacie. Schładzamy w lodówce.

Drugą surową część ciasta francuskiego smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy 20 minut w 200’C. Studzimy i kroimy na 12 porcji – ja radziłabym pokroić ciasto przed pieczeniem.

Kremówkę ubijamy z śmietan fixem – możecie dodać 2 łyżki cukru pudru. Wykładamy na rabarbar i przykrywamy blatem z kruszonką. Całość posypujemy cukrem pudrem.



Powiem Wam chciałam zaproponować ciasto z truskawkami ale mamy teraz rabarbar więc proponuję ciasto właśnie z nim.

Przepis pochodzi z jakiejś gazety ale niestety nie wiem jakiej gdyż mam wycięty tylko kawałek z ciastem.

Zapraszam do wspólnego pieczenia.

24 maj - upiekłam i ja ciasto z rabarbarem. Pyszne, lekko kwaśne - po prostu wyborne.
Tylko następnym razem muszę pamiętać o pokrojeniu przed pieczeniem góry ciasta :)

Moje ciasto z rabarbarem na cieście francuskim zgłaszam do akcji "Rabarbarowe wypieki" które organizują Beata i Olcik"




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne