Ciasto z rabarbarem na cieście francuskim Weekendowa Cukiernia MajSkładniki: 450 g ciasta francuskiego 180 g mąki 100 g masła 130 g cukru 1 jajko 1/4 łyżeczki cynamonu szczypta soli 350 g soku pomarańczowego 750 g rabarbaru 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego 400 g śmietany kremówki 2 opakowania zagęstnika do śmietany – ja używam śmietan fixa |
Sposób przygotowania: Ciasto francuskie dzielimy na dwie takie same porcje. Jedną połowę smarujemy lekko roztrzepanym białkiem i pieczemy 12-15 minut w 200’C. Mąkę mieszamy z roztopionym masłem, 80 g cukru, cynamonem, szczyptą soli. Zagniatamy kruszonkę. Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki. Proszek budyniowy mieszamy z 50 ml soku. Resztę soku i cukru gotujemy z rabarbarem przez około 7 minut. Pod koniec gotowania dodajemy sok z budyniem. Mieszamy chwilę aż się nam masa zagotuje a następnie studzimy. Masę rabarbarową rozsmarowujemy na upieczonym blacie. Schładzamy w lodówce. Drugą surową część ciasta francuskiego smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy 20 minut w 200’C. Studzimy i kroimy na 12 porcji – ja radziłabym pokroić ciasto przed pieczeniem. Kremówkę ubijamy z śmietan fixem – możecie dodać 2 łyżki cukru pudru. Wykładamy na rabarbar i przykrywamy blatem z kruszonką. Całość posypujemy cukrem pudrem. Powiem Wam chciałam zaproponować ciasto z truskawkami ale mamy teraz rabarbar więc proponuję ciasto właśnie z nim. Przepis pochodzi z jakiejś gazety ale niestety nie wiem jakiej gdyż mam wycięty tylko kawałek z ciastem. Zapraszam do wspólnego pieczenia. 24 maj - upiekłam i ja ciasto z rabarbarem. Pyszne, lekko kwaśne - po prostu wyborne. Tylko następnym razem muszę pamiętać o pokrojeniu przed pieczeniem góry ciasta :) Moje ciasto z rabarbarem na cieście francuskim zgłaszam do akcji "Rabarbarowe wypieki" które organizują Beata i Olcik" [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne