Bolillos - meksykańskie bułeczki Weekendowa Piekarnia 71Składniki: Zaczyn: 100 g mąki pszennej białej chlebowej 1 łyżeczka drożdży instant - dałam 10 g swieżych drożdzy 335 g letniej wody 1 łyżka miodu 400g maki pszennej białej chlebowej 1 1/2 łyżeczki soli 1 łyżkę roztopionego tłuszczu w oryginale jest smalec - ja dałam masło |
Sposób przygotowania: Przygotowujemy zaczyn rozpuszczając drożdze w letniej wodzie. Dodajemy mąkę i miód - zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy zaczyn nam podrośnie to stopniowo dodajemy pozostałą mąkę, sól i roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy gładkie, lśniące ciasto które ma odstawac od ścianek miski. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie odgazowujemy i dzielimy na 10-12 części. Formujemy kulki i odstawiamy na 10 minut. Teraz formujemy bułeczki okrągłe lub podłużne. Odstawiamy do wyrastania na 45 minut. Piekranik nagrzewamy do 190'C. Bułeczki nacinamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy z parą przez 30-35 minut. Gospodynią tego wydania Weekendowej Cukierni jest Atinka z blogu www.atinabc.blox.pl. Ja zrobiłam ciasto wieczorem, odstawiłam je tylko na 15 minut, wstawiłam do lodówki na całą noc - odgazowałam dwa razy. Następnego dnia wyjełam na godzinę by się ciasto zagrzało a następnie postepowałam jak w przepisie. Bułeczki wyszły pyszne - najbardziej smakują mojemu synkowi Amadeuszkowi. Bolillos zgłaszam do akcji: - "Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk" której patronują Irena i Andrzej z blogu www.grumko.blox.pl... - "Czas na piknik" którą prowadzi Usagi z blogu www.wkuchni.usagi.pl... - "Śniadania majowe 2" której patronuje Mico. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne