Bolillos - meksykańskie bułeczki Weekendowa Piekarnia 71


Składniki:

Zaczyn:
100 g mąki pszennej białej chlebowej
1 łyżeczka drożdży instant - dałam 10 g swieżych drożdzy
335 g letniej wody
1 łyżka miodu

400g maki pszennej białej chlebowej
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżkę roztopionego tłuszczu w oryginale jest smalec - ja dałam masło


Sposób przygotowania:

Przygotowujemy zaczyn rozpuszczając drożdze w letniej wodzie.
Dodajemy mąkę i miód - zostawiamy do wyrośnięcia.

Gdy zaczyn nam podrośnie to stopniowo dodajemy pozostałą mąkę, sól i roztopiony tłuszcz.

Wyrabiamy gładkie, lśniące ciasto które ma odstawac od ścianek miski. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie odgazowujemy i dzielimy na 10-12 części.

Formujemy kulki i odstawiamy na 10 minut. Teraz formujemy bułeczki okrągłe lub podłużne. Odstawiamy do wyrastania na 45 minut.

Piekranik nagrzewamy do 190'C. Bułeczki nacinamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy z parą przez 30-35 minut.



Gospodynią tego wydania Weekendowej Cukierni jest Atinka z blogu www.atinabc.blox.pl.

Ja zrobiłam ciasto wieczorem, odstawiłam je tylko na 15 minut, wstawiłam do lodówki na całą noc - odgazowałam dwa razy.

Następnego dnia wyjełam na godzinę by się ciasto zagrzało a następnie postepowałam jak w przepisie.

Bułeczki wyszły pyszne - najbardziej smakują mojemu synkowi Amadeuszkowi.

Bolillos zgłaszam do akcji:
- "Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk" której patronują Irena i Andrzej z blogu www.grumko.blox.pl...

- "Czas na piknik" którą prowadzi Usagi z blogu www.wkuchni.usagi.pl...

- "Śniadania majowe 2" której patronuje Mico.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne