Chleb ukraiński


Składniki:

Zaczyn:
120 g zakwasu żytniego razowego 150% hydracji
145 g m±ki żytniej sitkowej - dałam żurkow± 1400
105 g wody

Ciasto wła¶ciwe:
200 g wody
265 g białej pszennej m±ki - dałam chlebow±
60 g m±ki pszennej graham 2000
10 g soli
cały zaczyn


Sposób przygotowania:

Składniki zaczynu łaczymy na pastę. ODstawiamy na 4 godziny w temperaturze 32'C.

Do miski w której mamy zaczyn dodajemy wodę,m±kę i sól. Wyrabiamy aż gluten będzie dobrze rozwinięty.
Miskę przykrywamy foli± i odstawiamy na 90 minut w temperaturze 25'C.

Wyro¶nięte ciasto ponownie zagniatamy, lekko odgazowujemy i zwijamy w rulon. Ja lekko podsypałam ciasto m±k± by sie nie kleiło.

Zwinięte ciasto chlebowe przekładamy do lekko natłuszczonej i wysypanej otrębami żytnimi formy.
Zawijamy w foliow± torbę odstawiamy do wyro¶nięcia na około godzinę - u mnie wyrastało ponad 2 godziny a to dlatego iż było zimno.

Piekarnik nagrzewamy do 250'C. Wkładamy lekko spryskany wod± chleb na 20 minut.
Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180'C i dopiekamy 30-35 minut.
Studzimy na kratce.



Ten chleb juz dawno zobaczyłam u Agatki z blogu www.twojemoje.blogspot.com.

Jest tak smaczny że jako dodatek w zupełno¶ci wystarcza mu masło - ale ja zjadłam dzi¶ pyszne ¶niadanie z ¶likow± nutell± :) Pysznie było :)

Moje ciasto wyrastało dłużej niż w przepisie - ale s±dzę, że to przez pogodę. Niestety u mnie za oknem od kilku dnia pada a tamperatura nie przekracza 10'C.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne