Chleb ukraińskiSkładniki: Zaczyn: 120 g zakwasu żytniego razowego 150% hydracji 145 g m±ki żytniej sitkowej - dałam żurkow± 1400 105 g wody Ciasto wła¶ciwe: 200 g wody 265 g białej pszennej m±ki - dałam chlebow± 60 g m±ki pszennej graham 2000 10 g soli cały zaczyn |
Sposób przygotowania: Składniki zaczynu łaczymy na pastę. ODstawiamy na 4 godziny w temperaturze 32'C. Do miski w której mamy zaczyn dodajemy wodę,m±kę i sól. Wyrabiamy aż gluten będzie dobrze rozwinięty. Miskę przykrywamy foli± i odstawiamy na 90 minut w temperaturze 25'C. Wyro¶nięte ciasto ponownie zagniatamy, lekko odgazowujemy i zwijamy w rulon. Ja lekko podsypałam ciasto m±k± by sie nie kleiło. Zwinięte ciasto chlebowe przekładamy do lekko natłuszczonej i wysypanej otrębami żytnimi formy. Zawijamy w foliow± torbę odstawiamy do wyro¶nięcia na około godzinę - u mnie wyrastało ponad 2 godziny a to dlatego iż było zimno. Piekarnik nagrzewamy do 250'C. Wkładamy lekko spryskany wod± chleb na 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180'C i dopiekamy 30-35 minut. Studzimy na kratce. Ten chleb juz dawno zobaczyłam u Agatki z blogu www.twojemoje.blogspot.com. Jest tak smaczny że jako dodatek w zupełno¶ci wystarcza mu masło - ale ja zjadłam dzi¶ pyszne ¶niadanie z ¶likow± nutell± :) Pysznie było :) Moje ciasto wyrastało dłużej niż w przepisie - ale s±dzę, że to przez pogodę. Niestety u mnie za oknem od kilku dnia pada a tamperatura nie przekracza 10'C. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne