Miód z mniszka z waniliąSkładniki: 500 sztuk kwiatków 1 kg cukru - ja dałam 80 dkg 1 litr wody 1 cytryna 1 laska wanilii |
Sposób przygotowania: PIERWSZY DZIEŃ: Zrywamy całe kwiatki razem z tą zieloną otoczką ale bez łodygi gdyz ona zawiera białe mleko które jest gorzkie. Wysypujemy kwiatki na białą kartkę by powychodziły z nich wszelkie robaczki. Wrzucamy kwiatki do garnka, dodajemy wyszorowana i sparzoną cytrynę - no chyba że zdobędziecie taką nie woskowaną - pokrojoną w plasterki. Wstawiamy na gaz, zagotowujemy i gotujemy 20 minut. Odstawiamy na 24 godziny. DRUGI DZIEŃ: Odedzamy płyn - ja przelałam go przez pieluche tetrową a kwiatki z cytryną dobrze odcisnełam. Wsypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy przeciętą na pół całą laskę wanilii. Ponownie gotujemy 1-2 godziny. Ja gotowałam nie mieszając wcale miodu łyżką tylko lekko kręcąc garnkiem przez godzinę i 15 minut. Odstawiamy na 24 godziny. TRZECI DZIEŃ: Zagotowujemy miód jeszcze raz, ale najważniejsze teraz jest to by go nie przegotować. Mój miód po drugim dniu gotowania był już dość gęsty więc tylko go zagotowałam i chwilkę dosłownie 4 minuty jeszcze gotowałam. Wyjmujemy wanilię i przelewamy gorący miód do słoiczków. Odstawiamy do góry dnem i studzimy. Tyle słyszałam o miodzie z mniszka i w tym roku postanowiłam sama taki zrobić. Znaleźliśmy z mężem i synkiem podczas majówkowych spacerków po lesie w samym jego środku z dala od osiedli i ulic czystą polankę na których rósł mniszek. Zebrałam tylko 246 kwiatków ale i to wystarczyło by zrobić miodek z mniszka. Zrobiłam więc z połowy porcji, dodałam 40 dkg cukru i sądzę, że jest to wystaczająca ilość. Cytryny dodałam 3/4 owocu i dodałam laskę wanilii - a to za sprawą Olgi Smile która prezentowała przepis na miód z wanilią i cynamonem. Miód jest przepyszny, muszę poczekać aż przestanie padać i koniecznie udać się ponownie na mniszkowe łowy. Przepis z którego korzystałam pochodzi z http://fotoforum.gazeta.pl... a podała go tam Fettinia - dziękuję bardzo za podzielenie się tym wspaniałym przepisem :) A ja wczoraj właśnie (11 maja) zrobiłam kolejna porcję tgeo wspaniałego miodu - tym razem cała porcję zrobiłam z wanilią a do połowy nastepnej porcji dodałam dodatkowo cynamonu - pyszne są obie wersje. Tym razem wyszedł mi ciemniejszy ciut i bardziej gęsty miód. A mój miód z mniszka z wanilią dodaję do akcji Pinkcake "Klub kwiatożerców" [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne