Chleb pełnoziarnisty 100% Weekendowa Piekarnia 72


Składniki:

Zaczyn:
80 g m±ki pszennej razowej
60 g wody
20 g do¶ć gęstego, aktywnego żytniego zakwasu

Namoczka:
18 g siemienia lnianego
18 g ziaren słonecznika
18 g białego sezamu
19 g płatków owsianych górskich
40 g wody

Ciasto chlebowe:
260 g m±ki pszennej razowej 1850
100 g m±ki żytniej razowej 2000
40 g m±ki żytniej sitkowej - dałam żurkow± 1400
280 g wody
9 g soli
3-4 g ¶wieżych drożdży
zaczyn
namoczka



Sposób przygotowania:

Składniki zaczynu ł±czymy z misce, przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin w temperaturze pokojowej.
Składniki namoczki wsypujemy do miseczki, zalewamy wod± i odstawiamy na co najmniej dwie godziny - u mnie stało tyle co zaczyn.

Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki - bez namoczki - i wyrabiamy 3-4 minuty. Teraz dodajemy namoczke i wyrabiamy kolejne 3-4 minuty. Ciasto było do¶ć lepkie.

Formujemy z ciasta kule i odstawiamy na 90 minut do fermentacji w temperaturze 25-27'C. Ciasta nie składamy.

Formujemy kulę i dajemy ciastu odpocz±ć pół godziny. Rozpłaszczamy ciasto i formujemy podłużny bochenek.

Przekładamy do kosza wysypanego m±k± lub semolin± na godzinę do wyrastania.

Piekarnik nagrzewamy do 240'C. Chleb nacinamy i pieczemy z par± przez 30-35 minut.

Ja za rad± Gospodarnej Narzeczonej obniżałam co 10 minut temperaturę o 10'C. Upieczony chleb studzimy na kratce.



Gospodarzem tego wydania Weekendowej Piekarni jest Sztuknik z Dzielnej który prowadzi blog www.elkomendasz.blogspot.com.
Jakie było moje zdziwienie gdy zobaczyłam czego blog dotyczy :) - podziwiam za pracę i pasję :)

Chleb pochodzi z ksi±żki Michalel Suasa i jest to jeden z najsmaczniejszych chlebów jakie do tej pory jadłam. Z masełkiem smakuje bajecznie :)

Szkutniku z Dzielnej dziękuję za ten wspaniały przepis i s±dzę, że Twoje łódki s± tak dobre jak ten chleb.





[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne