Chleb pełnoziarnisty 100% Weekendowa Piekarnia 72Składniki: Zaczyn: 80 g m±ki pszennej razowej 60 g wody 20 g do¶ć gęstego, aktywnego żytniego zakwasu Namoczka: 18 g siemienia lnianego 18 g ziaren słonecznika 18 g białego sezamu 19 g płatków owsianych górskich 40 g wody Ciasto chlebowe: 260 g m±ki pszennej razowej 1850 100 g m±ki żytniej razowej 2000 40 g m±ki żytniej sitkowej - dałam żurkow± 1400 280 g wody 9 g soli 3-4 g ¶wieżych drożdży zaczyn namoczka |
Sposób przygotowania: Składniki zaczynu ł±czymy z misce, przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Składniki namoczki wsypujemy do miseczki, zalewamy wod± i odstawiamy na co najmniej dwie godziny - u mnie stało tyle co zaczyn. Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki - bez namoczki - i wyrabiamy 3-4 minuty. Teraz dodajemy namoczke i wyrabiamy kolejne 3-4 minuty. Ciasto było do¶ć lepkie. Formujemy z ciasta kule i odstawiamy na 90 minut do fermentacji w temperaturze 25-27'C. Ciasta nie składamy. Formujemy kulę i dajemy ciastu odpocz±ć pół godziny. Rozpłaszczamy ciasto i formujemy podłużny bochenek. Przekładamy do kosza wysypanego m±k± lub semolin± na godzinę do wyrastania. Piekarnik nagrzewamy do 240'C. Chleb nacinamy i pieczemy z par± przez 30-35 minut. Ja za rad± Gospodarnej Narzeczonej obniżałam co 10 minut temperaturę o 10'C. Upieczony chleb studzimy na kratce. Gospodarzem tego wydania Weekendowej Piekarni jest Sztuknik z Dzielnej który prowadzi blog www.elkomendasz.blogspot.com. Jakie było moje zdziwienie gdy zobaczyłam czego blog dotyczy :) - podziwiam za pracę i pasję :) Chleb pochodzi z ksi±żki Michalel Suasa i jest to jeden z najsmaczniejszych chlebów jakie do tej pory jadłam. Z masełkiem smakuje bajecznie :) Szkutniku z Dzielnej dziękuję za ten wspaniały przepis i s±dzę, że Twoje łódki s± tak dobre jak ten chleb. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne