Galaretka z fiołków z różowym winemSkładniki: 1,5 szklanki samych płatków z fiołka 6 łyżeczek cukru 150 ml różowego wina 1 łyżka żelatyny |
Sposób przygotowania: Zagotowujemy wino z cukrem. Do ciepłego dodajemy płatki fiołków - ja dałam chyba zbyt ciepłe wino bo płatki stały się jasne. Ale ich aromat został w winie. Ja dodałam jeszcze łyżkę soku z cytryny. Żelatynę rozpusczamy w gorącej wodzie i dodajemy do płatków. Mieszamy dokładnie. Przelewamy gorącą galaretkę do słoika i zakręcamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Z podanej porcji otrzymałam jeden słoik o pojemności 375 ml. Prowadząca "Klub kwiatożerców: Pinkcake z blogu www.pinkcake.blox.pl... zrobiła galaretkę z fiołków. Ależ mi się ona spodobała. Więc zrobiłam ją i ja - fiołki w galaretce, małe dzieło sztuki. Różowe wino idealnie pasuje do fiołków - pięknie wyglądają zatopione w lekko różowej galaretce. Galaretkę z fiołków zgłaszam do "Klubu kwiatożerców" [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne