Galaretka z fiołków z różowym winem


Składniki:

1,5 szklanki samych płatków z fiołka
6 łyżeczek cukru
150 ml różowego wina
1 łyżka żelatyny


Sposób przygotowania:

Zagotowujemy wino z cukrem. Do ciepłego dodajemy płatki fiołków - ja dałam chyba zbyt ciepłe wino bo płatki stały się jasne. Ale ich aromat został w winie. Ja dodałam jeszcze łyżkę soku z cytryny.

Żelatynę rozpusczamy w gorącej wodzie i dodajemy do płatków. Mieszamy dokładnie.

Przelewamy gorącą galaretkę do słoika i zakręcamy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Z podanej porcji otrzymałam jeden słoik o pojemności 375 ml.



Prowadząca "Klub kwiatożerców: Pinkcake z blogu www.pinkcake.blox.pl... zrobiła galaretkę z fiołków. Ależ mi się ona spodobała.

Więc zrobiłam ją i ja - fiołki w galaretce, małe dzieło sztuki.
Różowe wino idealnie pasuje do fiołków - pięknie wyglądają zatopione w lekko różowej galaretce.

Galaretkę z fiołków zgłaszam do "Klubu kwiatożerców"


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne