Czekoladowe masło z orzechamiSkładniki: 100 g gorzkiej czekolady 30 g orzechow laskowych 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego 70 g masla 2 łyżki mielonych orzechów laskowych |
Sposób przygotowania: Orzechy siekamy na mniejsze kawałki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę a gdy się dokładnie rozpuści dodajemy do niej porcjami masło. Mieszamy do rozpusczenia się masła. Wlewamy mleko i energicznie mieszamy - masa zacznie nam szybko gęstnieć. Wsypujemy posiekane orzechy - ja dodałam dodatkowo jeszcze zmielone orzechy laskowe. Przelewamy masło do słoiczka i wkładamy do lodówki by stężało. Odkąd mój synus zobaczył to masło u Cudawiaki z blogu www.brulionzprzepisami.blox.pl... tylko czekał aż mu je zrobię. Masło jest przepyszne, o tysiąc razy lesze niż te ze sklepu. Kremowe z kawałeczkami orzechów poprostu masło czekoladowe idelane. Cudawianko wielkie podziekowania od Amadeuszka za ten przepis :) A masło zgłaszam do akcji: - "Śniadanie majowe 2" którą prowadzi Mico - "Czas na piknik" którą prowadzi Usagi. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne