Czekoladowe masło z orzechami


Składniki:

100 g gorzkiej czekolady
30 g orzechow laskowych
1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
70 g masla
2 łyżki mielonych orzechów laskowych


Sposób przygotowania:

Orzechy siekamy na mniejsze kawałki.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę a gdy się dokładnie rozpuści dodajemy do niej porcjami masło.

Mieszamy do rozpusczenia się masła. Wlewamy mleko i energicznie mieszamy - masa zacznie nam szybko gęstnieć.

Wsypujemy posiekane orzechy - ja dodałam dodatkowo jeszcze zmielone orzechy laskowe.

Przelewamy masło do słoiczka i wkładamy do lodówki by stężało.



Odkąd mój synus zobaczył to masło u Cudawiaki z blogu www.brulionzprzepisami.blox.pl... tylko czekał aż mu je zrobię.

Masło jest przepyszne, o tysiąc razy lesze niż te ze sklepu.
Kremowe z kawałeczkami orzechów poprostu masło czekoladowe idelane.

Cudawianko wielkie podziekowania od Amadeuszka za ten przepis :)

A masło zgłaszam do akcji:
- "Śniadanie majowe 2" którą prowadzi Mico
- "Czas na piknik" którą prowadzi Usagi.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne