Syrop z sosnySkładniki: 1 kg młodych pędów sosny tzw.smreczki 1 kg cukru 100 ml wody 100 ml spirytusu opcjnalnie |
Sposób przygotowania: Na poczatku maja zrywamy młode pędy sosny - ja zrywałam je w lesie, po 1-2 pędzie z kilku które sosna wypusiła. Nie zrywajcie wszytskich gdyż wyedy sosna nie będzie mogła urosnąć. Ważne by były to pędy z tą brązową otoczką, długości około palca i by były mokre od żywicy. Po powrocie do domu oczyszczamy pędy z wszelkich żyjątek i przygotowujemy duży słój. Ja zrobiłam tak: przesypywałam smreczki warstwami cukru lekko je ugniatając. Po kilku dniach dolałam wodę i dobzre wymieszałam. Można też zrobić z wody i cukru syrop i zimnych zalać pędzy - ale wtedy bierzemy 1 kg cukru i 500 ml wody. Odstawiamy zakręcony słoik na słoneczne okno i czekamy aż cukier zamieni się w syrop. Trwa to od tygodnia do 15 dni. Po tym czasie przecedzamy syrop przez gazę, dpobrze odciskając pędy i dodajemy spirytus lub nie - gdy planujemy syrop dawać dzieciom. Ja zrobiłam syrop bez spirytusu. Pamiętam kiedyś byłam tak chora, że nie pomagały leki z apteki i wtedy znajomy przyniósł mi syrop ze smreczek. Pamiętam jego smak do dziś. I właśnie ten syrop mi pomógł. Postanowiłam i ja taki zrobić. Przeszukałam internet i na stronie www.fotoforum.gazeta.pl... znalazła przepis dodany przez nikolaska. Zrobiłam i powiem Wam pachnie cudownie, smakuje wyśmienicie. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne