Syrop z sosny


Składniki:

Syrop z sosny 1 kg młodych pędów sosny tzw.smreczki
1 kg cukru
100 ml wody
100 ml spirytusu opcjnalnie


Sposób przygotowania:

Na poczatku maja zrywamy młode pędy sosny - ja zrywałam je w lesie, po 1-2 pędzie z kilku które sosna wypusiła. Nie zrywajcie wszytskich gdyż wyedy sosna nie będzie mogła urosnąć.

Ważne by były to pędy z tą brązową otoczką, długości około palca i by były mokre od żywicy.

Po powrocie do domu oczyszczamy pędy z wszelkich żyjątek i przygotowujemy duży słój.

Ja zrobiłam tak:
przesypywałam smreczki warstwami cukru lekko je ugniatając. Po kilku dniach dolałam wodę i dobzre wymieszałam.
Można też zrobić z wody i cukru syrop i zimnych zalać pędzy - ale wtedy bierzemy 1 kg cukru i 500 ml wody.

Odstawiamy zakręcony słoik na słoneczne okno i czekamy aż cukier zamieni się w syrop. Trwa to od tygodnia do 15 dni.

Po tym czasie przecedzamy syrop przez gazę, dpobrze odciskając pędy i dodajemy spirytus lub nie - gdy planujemy syrop dawać dzieciom.

Ja zrobiłam syrop bez spirytusu.



Pamiętam kiedyś byłam tak chora, że nie pomagały leki z apteki i wtedy znajomy przyniósł mi syrop ze smreczek.
Pamiętam jego smak do dziś. I właśnie ten syrop mi pomógł.

Postanowiłam i ja taki zrobić. Przeszukałam internet i na stronie www.fotoforum.gazeta.pl... znalazła przepis dodany przez nikolaska.

Zrobiłam i powiem Wam pachnie cudownie, smakuje wyśmienicie.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne