Berne brot - chałka J.Hamelmana


Składniki:

375 g mąki pszennej chlebowej
125 g mąki pszennej wysoko-glutenowej - dałam pszenną chlebową
225 g mleka
27-28 g cukru
12-13 g żółtek
66 g całego jajka
75 g rozpuszczonego masła
10 g soli
11 g świeżych drożdży


Sposób przygotowania:

Drożdze rozpuszczamy w letnim mleku.
Wszystkie składniki chałki łaczymy wmisce miksera. Wlewamy mleko z drożdzami, łączymy je i wyrabiamy 6-8 minut by powstało gładkie ciasto - gluten jak pisze Gospodarna Narzeczona ma być średnio rozwinięty.

Odstawiamy na 2 godziny do frementacji. Po upływie godziny składamy - rozpłaszczamy ciasto i składamy na trzy i ponownie w poprzek na trzy.

Ja zrobiłam to dzień wcześniej niż planowałam pieczenie - odstawiłam ciasto na godzinę do fermentacji. Po tym czasie wstawiłam ciasto do lodówki i odgazowałam 2 razy w ciągu 3 godzin.
Następnego dnia wyjełam ciasto godzinę przed pieczeniem z lodówki.

Po fermentacji dzielimy ciasto na odpowiednią ilość części. Ja podzieliłam na 6 gdyż chciałam wypróbować nowe sploty które doststałam od Gospodarnej Narzeczonej.

Z każdej porcji robimy kulkę i odstawiamy na 10 minut by ciasto odpoczeło. Następnie z każdej kulki robimy długi wałeczek.

Z gotowych wałeczków zaplatamy chałkę. Zaplecione chałki odstawiamy do wyrastania na 90-120 minut.

Przez pieczeniem smarujemy jajkiem rozmąconym z wodą - ja posypałam jeszcze chałkę makiem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190'C przez 30 minut. Studzimy na kratce.



Gopodarna Narzeczona pokazała na blogu www.gospodarneszczescie.blogspot.c... chałki tak pięknie zaplecione że poprostu brakowało mi słów by to opisać.

Postanowiłam i ja upiec chałkę J.Hamelmama berne brot - i dzieki uprzejmości Gospodarnej Narzeczonej poznałam tajniki takich wspaniałych sposobów zaplatania chałek.

Moja nie wyszła tak pieknie jak Kasi i z tego przejęcia zrobiłam jedną ogromną chałę a nie dwie zgrabne małe chałeczki :).

Tą chałkę dedykuję właśnie Tobie Kasiu :)

Chałka jest pyszna, nie za słodka jest idelana w smaku a jak smakuje z masłem czekoladowym od Cudawianki - mniamuuu.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne