Berne brot - chałka J.HamelmanaSkładniki: 375 g mąki pszennej chlebowej 125 g mąki pszennej wysoko-glutenowej - dałam pszenną chlebową 225 g mleka 27-28 g cukru 12-13 g żółtek 66 g całego jajka 75 g rozpuszczonego masła 10 g soli 11 g świeżych drożdży |
Sposób przygotowania: Drożdze rozpuszczamy w letnim mleku. Wszystkie składniki chałki łaczymy wmisce miksera. Wlewamy mleko z drożdzami, łączymy je i wyrabiamy 6-8 minut by powstało gładkie ciasto - gluten jak pisze Gospodarna Narzeczona ma być średnio rozwinięty. Odstawiamy na 2 godziny do frementacji. Po upływie godziny składamy - rozpłaszczamy ciasto i składamy na trzy i ponownie w poprzek na trzy. Ja zrobiłam to dzień wcześniej niż planowałam pieczenie - odstawiłam ciasto na godzinę do fermentacji. Po tym czasie wstawiłam ciasto do lodówki i odgazowałam 2 razy w ciągu 3 godzin. Następnego dnia wyjełam ciasto godzinę przed pieczeniem z lodówki. Po fermentacji dzielimy ciasto na odpowiednią ilość części. Ja podzieliłam na 6 gdyż chciałam wypróbować nowe sploty które doststałam od Gospodarnej Narzeczonej. Z każdej porcji robimy kulkę i odstawiamy na 10 minut by ciasto odpoczeło. Następnie z każdej kulki robimy długi wałeczek. Z gotowych wałeczków zaplatamy chałkę. Zaplecione chałki odstawiamy do wyrastania na 90-120 minut. Przez pieczeniem smarujemy jajkiem rozmąconym z wodą - ja posypałam jeszcze chałkę makiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190'C przez 30 minut. Studzimy na kratce. Gopodarna Narzeczona pokazała na blogu www.gospodarneszczescie.blogspot.c... chałki tak pięknie zaplecione że poprostu brakowało mi słów by to opisać. Postanowiłam i ja upiec chałkę J.Hamelmama berne brot - i dzieki uprzejmości Gospodarnej Narzeczonej poznałam tajniki takich wspaniałych sposobów zaplatania chałek. Moja nie wyszła tak pieknie jak Kasi i z tego przejęcia zrobiłam jedną ogromną chałę a nie dwie zgrabne małe chałeczki :). Tą chałkę dedykuję właśnie Tobie Kasiu :) Chałka jest pyszna, nie za słodka jest idelana w smaku a jak smakuje z masłem czekoladowym od Cudawianki - mniamuuu. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne