Anzac Biscuits


Składniki:

Anzac Biscuits 85 g płatków owsianych
85 g wiórek kokosowych
70 g cukru pudru
100 g mąki
100 g rozpuszczonego masła
1 łyżka golden syrup lub płynnego miodu
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki gorącej wody


Sposób przygotowania:

W misce łączymy wszystkie sypkie składniki - bez sody. Całość dokładnie mieszamy.

Do garnka gdzie mamy rozpuszczone masło dodajemy golden syrup lub miód.
Sodę rozpuszczamy w gorącej wodzie i wlewamy do masła. Mieszamy.

Płynne składniki wlewamy do suchych. Całość mieszamy i rękoma formujemy kulki o średnicy około 2 cm.
Układamy je na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia w pewnych odstępach.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy 8-10 minut.
Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy ciasteczka na chwilę by lekko ostygły, dzięki temu stwardnieją.

Studzimy całkowicie na kratce do pieczenia.



Zobaczyłam u Zebrry z blogu www.ilikecooking.blox.pl... zaproszenie do konkursu w którym można wygrać kamień do pieczenia pizzy, chleba.

Powiem Wam marzyłam o takim od dawna więc z ochotą postanowiłam wziąść udział w konkursie - bo przecież szczęściu trzeba czasem lekko pomóc.

Zebrra przepis na te ciasteczka ma od Dorotus z blogu www.mojewypieki.blox.pl... która pisze:
"Słynne owsiano-kokosowe ciastka, z domieszką golden syrupu. Podczas I Wojny Światowej pieczone przez australijskie matki i żony dla ich chłopców walczących w Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC)."

Ciasteczka są bardzo pachnące, chrupiące i bardzo smaczne.
Takie ciasteczka są stworzone dla dzieci bo pod postacią którą lubią przemycamy płatki owsiane za którymi niektóre dzieci nie przepadają.

I tak sobie patrzę teraz na zdjęcie i co widzę - widzę oczy Zygzaka McQuinna z bajki "Auta" który jakby zerkał na ciasteczka ze złością bo nie może ich zjeść :):)

Ciasteczka zgłaszam do akcji:
- "Festiwal płatków owsianych" którą prowadzi Joanna63
- "Czas na piknik" której patronuje Usagi



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne