Anzac BiscuitsSkładniki: 85 g płatków owsianych 85 g wiórek kokosowych 70 g cukru pudru 100 g mąki 100 g rozpuszczonego masła 1 łyżka golden syrup lub płynnego miodu 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki gorącej wody |
Sposób przygotowania: W misce łączymy wszystkie sypkie składniki - bez sody. Całość dokładnie mieszamy. Do garnka gdzie mamy rozpuszczone masło dodajemy golden syrup lub miód. Sodę rozpuszczamy w gorącej wodzie i wlewamy do masła. Mieszamy. Płynne składniki wlewamy do suchych. Całość mieszamy i rękoma formujemy kulki o średnicy około 2 cm. Układamy je na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia w pewnych odstępach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy 8-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy ciasteczka na chwilę by lekko ostygły, dzięki temu stwardnieją. Studzimy całkowicie na kratce do pieczenia. Zobaczyłam u Zebrry z blogu www.ilikecooking.blox.pl... zaproszenie do konkursu w którym można wygrać kamień do pieczenia pizzy, chleba. Powiem Wam marzyłam o takim od dawna więc z ochotą postanowiłam wziąść udział w konkursie - bo przecież szczęściu trzeba czasem lekko pomóc. Zebrra przepis na te ciasteczka ma od Dorotus z blogu www.mojewypieki.blox.pl... która pisze: "Słynne owsiano-kokosowe ciastka, z domieszką golden syrupu. Podczas I Wojny Światowej pieczone przez australijskie matki i żony dla ich chłopców walczących w Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC)." Ciasteczka są bardzo pachnące, chrupiące i bardzo smaczne. Takie ciasteczka są stworzone dla dzieci bo pod postacią którą lubią przemycamy płatki owsiane za którymi niektóre dzieci nie przepadają. I tak sobie patrzę teraz na zdjęcie i co widzę - widzę oczy Zygzaka McQuinna z bajki "Auta" który jakby zerkał na ciasteczka ze złością bo nie może ich zjeść :):) Ciasteczka zgłaszam do akcji: - "Festiwal płatków owsianych" którą prowadzi Joanna63 - "Czas na piknik" której patronuje Usagi [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne