Frappe czyli kawa na zimno


Składniki:

Frappe czyli kawa na zimno 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki cukru
100 ml możliwie zimnej wody
75 ml zimnego mleka
3 kostki lodu


Sposób przygotowania:

W shakerze lub słoiku mieszamy kawę, cukier i 50 ml wody. Dobrze wstrząsamy.

Do wysokiej szklanki wrzucamy lód i wlewamy ubitą kawę.

Dolewamy wg. uznania woda i mlekiem - można też samą wodą.

Podajemy ze słomką.



Wykonanie frappe jest tak proste a mi się do tej pory wydawało się, że to bardzo skomplikowane.

Wystarczy dosłownie chwila i mamy pyszną lodową kawę. Przepis na frappe pochodzi z blogu www.ilikecooking.blox.pl... który prowadzi Zebrra.

I to moja kolejna propozycja w ramach konkursu który właśnie ona ogłosiła.

A frappe wypiłam z ciasteczkami Anzac Biscuits.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne