Frappe czyli kawa na zimnoSkładniki: ![]() 2 łyżeczki cukru 100 ml możliwie zimnej wody 75 ml zimnego mleka 3 kostki lodu |
Sposób przygotowania: W shakerze lub słoiku mieszamy kawę, cukier i 50 ml wody. Dobrze wstrząsamy. Do wysokiej szklanki wrzucamy lód i wlewamy ubitą kawę. Dolewamy wg. uznania woda i mlekiem - można też samą wodą. Podajemy ze słomką. Wykonanie frappe jest tak proste a mi się do tej pory wydawało się, że to bardzo skomplikowane. Wystarczy dosłownie chwila i mamy pyszną lodową kawę. Przepis na frappe pochodzi z blogu www.ilikecooking.blox.pl... który prowadzi Zebrra. I to moja kolejna propozycja w ramach konkursu który właśnie ona ogłosiła. A frappe wypiłam z ciasteczkami Anzac Biscuits. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne