Cytrynowe bułeczkiSkładniki: 40 dkg mąki 10 g świeżych drożdzy 100 ml mleka 1 duże jajko 60 g rozpuszczonego masła - przestudzonego 50 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny 80 g cukru 3/4 łyżeczki soli jajko lekko roztrzepane plus 1 łyżka mleka do posmarowania płatki migdałowe do posypania |
Sposób przygotowania: Rozpuszczamy drożdze w letnim mleku z odrobiną cukru przygotowując rozczyn. W misce łączymy mąkę, jajko, masło, sok i skórkę z cytryny, sól i resztę curku. Dodajemy rozczyn i wyrabiamy na gładkie nie keljące się ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia by ciato podwoiło objetość. Tortownicę o średnicy 20 cm - następnym razem użyję o śrdenicy 23 cm bo 20 cm jest ciut za mała - smarujemy masłem. Wyrośnięte ciato lekko odgazowujemy i dzielimy na porcje - ja podzieliłam na 9. Dajemy chwile odpocząć ciastu a następnie formujemy bułeczki. Układamy w tortownicy i odstawiamy na 15-20 minut do podrośnięcia. Przed pieczeniem wierzch bułeczk smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do nagrzanego do 180'C i pieczemy około 25 minut. Studzimy na kratce kuchennej. Moja rodzina bardzo lubi taki małe słodkie bułeczki - a w szczególności jakoś takie które są do odrywania. Ta propozycja pochodzi z blogu Zebrry www.ilikecooking.blox.pl... - i jest moim kolejnym przepisemn który przygotowałam na konkus :) Bułeczki są przepyszne, mocno cytrynowe i chyb anajlepsze są tego samego dnia w którym zostały upieczone. Cytrynowe bułeczki zgłaszam do akcji: - "Śniadania majowe 2" która zoorganizował Mico - "Czas na piknik" którą prowadzi Usagi [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne