Wieniec słonecznikowy Weekendowa Piekarnia 73Składniki: 150 g żytniego zakwasu 300 g m±ki pszennej 70 g m±ki żytniej z pełnego przemiału - dałam żytni± razow± 2000 30 g m±ki pszennej z pełnego przemiału - dałam pszenn± razow± 2000 200 g letniej wody 100 g ziaren słonecznika uprażonego - ja dałam 70 g słonecznika i 30 g pestek z dynii 1 łyżka oliwy 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki drożdży instant - dałam 20 g ¶wieżych 1 łyżeczka soli |
Sposób przygotowania: M±kę łaczymy z wod± tylko tyle by się z grubsza poł±czyły. Odstawiamy na 20 minut. Mieszamy zakwas, miód i drożdże - ja drożdze rozpu¶ciłam w odrobinie wody. Mieszankę z zakwasem dodajemy do mieszanki z m±k a na sma koniec wsypujemy sól. Krótko wyrabiamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy oliwę i ponownie krótko wyrabiamy - odstawiamy na 10 minut. Dodajemy ziarno słonecznika, krótko wyrabiamy. Miskę smarujemy oliw±, wkładamy ciasto i odstawiamy na godzinę. Wyjmujemy z miski, znowu krótko wyrabiamy i formujemy kulę. Odstawiamy na parę minut by ciasto odpoczeło. Następnie w kuli ciasta robimy zagłębienie - ja zrobiłam je łokciem jak radziła Mirabbelka. Tak to podobno formuj± zawodowi piekarze. Aby powstały otwór nie znikł wsadziłam do ¶rodka zwinięt± ¶ciereczkę któr± obficie posmarowałam m±k±. Wieniec z ¶ciereczk± przenosimy na blaszkę wyłożon± papierem do pieczenia. Przykrywamy ¶ciereczk± i odstawiamy na 3,5 godziny do wyrastania - mój wieniec wyrastał 3 godziny. Cało¶ć ułożyć na blasze wyłożonej papierem, b±dĽ wysypanej m±k± desce (je¶li mamy zamiar piec chleb na kamieniu). Odstawić do wyro¶nięcia. Chleb Mirabbelki wyrastał 3,5 godziny. Wyjmujemy ¶ciereczkę, nacinamy wieniec, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230'C i pieczemy 10 minut. Następnie zmiejszamy temperaturę do 210'c i dopiekmay jeszcze około 20 minut do zbr±zowienia skórki. studzimy na kratce. Gospodynia tego wydania Weekendowej Piekarni jest Kasiac która prowadzi blog www.pokrojonedoprawione.sos.pl. Zapronowała nam dwa wspaniałe przepisy - jeden to turecki chlebek który mam nadzieję, że zd±żę jeszcze zrobić. Drugim jest wieniec ze słonecznikiem który już upiekłam i zjedli¶my z wielkim smakiem. Wieniec bardzo ładnie wyrastał, ciasto nie sprawiało mi wcale trudno¶ci. tylko mój piekarnik co¶ ostatnio sie buntuje co¶ i nie chce ładnie rumienić mi chlebków. Dziękuję za pyszny przepis. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne