Turecki chlebek Weekendowa Piekarnia 73


Składniki:

Turecki chlebek Weekendowa Piekarnia 73 500 g m±ki
14 g ¶wieżych drożdzy
330 ml mleka
50 g masła
1 łyżeczka soli
1/3 szklanki melasy
1 łyżeczka br±zowego cukru
4 łyżeczki kawy zbożowej - dałam inkę
100 g rodzynek - nie dałam gdyz mój synu¶ nie lubi rodzynek

1 jajko roztrzepane plus 1 łyżka mleka do posmarowania


Sposób przygotowania:

W letnim mleku rozpuszczamy drożdze z odrobin± cukru.
Masło rozpusczamy z melas± i studzimy by było letnie.

W misce miksera łaczymy m±kę , cukier, sól i kawę.
Wlewamy mleko z drożdzami i dodajemy melasę z masłem.
Wyrabiamy dokładnie - moje ciasto ciut sie lepiło dlatego dosypałam jeszcze odrobine m±ki.

Ciasto przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objęto¶ci.
Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie czę¶ci. Formujemy dwa chlebki.

Wkładamy do małych keksówek - ja piekłam w takich o wymiarach podstawy 8,5 x 22 cm. Odstawiamy przykryte do podro¶nięcia - u mnie wyrastały godzinę.

Nagrzewamy piekarnik do 180'C, smarujemy bochenki jajkiem wymieszamym z mlekiem. Pieczemy około 30 minut - ja piekłam 35 minut. Posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.

Studzimy na kratce - z ciasta można także bułeczki.



W tym wydaniu Weekendowej Piekarni jej gospodyni Kasiac z blogu www.pokrojonedoprawione.sos.pl. zaproponowała dwa przepisy które bardzo przypadły mi do gustu.

Wieniec z słonecznikiem już upiekłam a dzisiaj przyszła kolej na turecki chlebek.

Ciasto już podczas wyrabiania sprawiło, iż nie mogłam się doczekać efektu końcowego.
Pięknie pachniało i miało taki optymistyczny karmelowy kolor - czy pisałam Wam już, że ja wszytstko co toffi czy karmelowe to ubóstwiam :)

Chlebek turecki jest bardzo smaczny mój synu¶ powiedział:
"- Mamu¶ ukrój mi kromeczkę tego chlebka tylko tak± grubsz± ".
I to jest najlepsza rekomendacja :) bo synu¶ jest chory i nie ma apetytu a chlebek bardzo mu smakuje.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne