Turecki chlebek Weekendowa Piekarnia 73Składniki: 500 g m±ki 14 g ¶wieżych drożdzy 330 ml mleka 50 g masła 1 łyżeczka soli 1/3 szklanki melasy 1 łyżeczka br±zowego cukru 4 łyżeczki kawy zbożowej - dałam inkę 100 g rodzynek - nie dałam gdyz mój synu¶ nie lubi rodzynek 1 jajko roztrzepane plus 1 łyżka mleka do posmarowania |
Sposób przygotowania: W letnim mleku rozpuszczamy drożdze z odrobin± cukru. Masło rozpusczamy z melas± i studzimy by było letnie. W misce miksera łaczymy m±kę , cukier, sól i kawę. Wlewamy mleko z drożdzami i dodajemy melasę z masłem. Wyrabiamy dokładnie - moje ciasto ciut sie lepiło dlatego dosypałam jeszcze odrobine m±ki. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objęto¶ci. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie czę¶ci. Formujemy dwa chlebki. Wkładamy do małych keksówek - ja piekłam w takich o wymiarach podstawy 8,5 x 22 cm. Odstawiamy przykryte do podro¶nięcia - u mnie wyrastały godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 180'C, smarujemy bochenki jajkiem wymieszamym z mlekiem. Pieczemy około 30 minut - ja piekłam 35 minut. Posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Studzimy na kratce - z ciasta można także bułeczki. W tym wydaniu Weekendowej Piekarni jej gospodyni Kasiac z blogu www.pokrojonedoprawione.sos.pl. zaproponowała dwa przepisy które bardzo przypadły mi do gustu. Wieniec z słonecznikiem już upiekłam a dzisiaj przyszła kolej na turecki chlebek. Ciasto już podczas wyrabiania sprawiło, iż nie mogłam się doczekać efektu końcowego. Pięknie pachniało i miało taki optymistyczny karmelowy kolor - czy pisałam Wam już, że ja wszytstko co toffi czy karmelowe to ubóstwiam :) Chlebek turecki jest bardzo smaczny mój synu¶ powiedział: "- Mamu¶ ukrój mi kromeczkę tego chlebka tylko tak± grubsz± ". I to jest najlepsza rekomendacja :) bo synu¶ jest chory i nie ma apetytu a chlebek bardzo mu smakuje. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne