Syrop z stokrotki


Składniki:

Syrop z stokrotki 250 g kwiatów stokrotki
1 cytryna
400 g cukru
800 ml wody


Sposób przygotowania:

Kwiatki dokładnie przeglądamy by nie było w nich żadnych żyjątek.
Wrzucamy do garnka i zalewamy wrzątkiem.

Dodajemy cytrynę pokrojoną w plasterki i odatawiamy wszytsko na całą noc.
Następnego dnia odcedzamy przez płótno lub tetrową pieluchę.
Wsypujemy cukier i gotujemy na małym ogniu.

Syrop ma wyrażnie zgęstnieć - ja gotowałam go około godziny.
Przelewamy gorący syrop do wyparzonych buteleczek, zakręcamy i odstawiamy przykryty by całkowicie wystygł.



Wracając z synkiem z lasu natknełam się na pole stokrotek i tak sobie pomyslałam a gdyby tak zrobić z nich syrop.

Przyszłam do domu i akurat tego dnia Charlotte z blogu www.cukierniczekreacje.blox.pl... umieściła u siebie przepis na syrop stokrotkowy.

Wiedziałam, że następnego dnia rano ponownie zawitam na tą łąkę.
I tak też się stało.

Mój syrop nie ma takiego cugdownego koloru jak Charlotte z prostej przyczyny - moje stokrotki w wiekszości były białe.

Sądzę, natomniast że pachnie tak samao cudownie i tak samo smakuje.
Taki syrop to małe cudo.

Syrop ten dodaje się do herbaty przy schorzeniach górnych dróg oddechowych, choć sądzę, że świetnie sie sprawdzi także jako dodatek do napoi czy nawet lodów.

Syrop z stokrotki zgłaszam do akcji "Klub kwiatożerców" którą prowadzi Pinkcake.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne