Pieczone ziemniaki mocno ziołoweSkładniki: około 1 kg ziemniaków - u mnie młode zienmiaki 3 łyżki oleju 1 łyżka masła 2 łyżki podlaskiej przyprawy do ziemniaków - jest to przyprawa którą odkryłam niedawno, ekologiczna w skład której wchodza zioła: natka pietruszki, melisa, seler, czosnek, cząber, tymianek, rozmaryn, koperek, mięta w różnych proporcjach 1 łyżeczka suszoengo czosnku niedżwiedziego odrobina słodkiej papryki sól morska świeżo zmielona |
Sposób przygotowania: Ziemniaki szorujemy lub obieramy, kroimy w łódki. Ja zawsze gdy piekę ziemniaki to je obgotowuję do momentu aż woda zaczyna bulgotać - trwa to około 10 minut. Lekko przestudzone ziemniaki wrzucamy do naczynia do zapiekania, posypujemy przyprawami i polewamy olejem. Całość dokładnie miezsamy - ja to robię rękoma dlatego napisałam aby ziemniaki były lekko przestudzone. Przykrywamy ziemniaki folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię, dodajemy masło, mieszamy i dopiekamy 5-10 minut. Pieczone ziemniaki są bardzo lubiane w mojej rodzinie. Robię je na różne sposoby gotując je z dodatkiem kuminu czy czosnku a potem piekąc. Tym razem wypróbowałam przepis który podała Zebrra prowadząca blog www.ilikecooking.blox.pl. Ziemniaki cudownie pachną ziołami. Ja od siebie dodałam odrobinę masła co dodało im takiego maślanego posmaku. I to moja kolejna propozycja w ramach konkursu który organizuje Zebrra i w którym można wygrać kamień do pieczenia w domu pizzy i chleba. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne