Pieczone ziemniaki mocno ziołowe


Składniki:

około 1 kg ziemniaków - u mnie młode zienmiaki
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
2 łyżki podlaskiej przyprawy do ziemniaków - jest to przyprawa którą odkryłam niedawno, ekologiczna w skład której wchodza zioła:
natka pietruszki, melisa, seler, czosnek, cząber, tymianek, rozmaryn, koperek, mięta w różnych proporcjach
1 łyżeczka suszoengo czosnku niedżwiedziego
odrobina słodkiej papryki
sól morska świeżo zmielona


Sposób przygotowania:

Ziemniaki szorujemy lub obieramy, kroimy w łódki.
Ja zawsze gdy piekę ziemniaki to je obgotowuję do momentu aż woda zaczyna bulgotać - trwa to około 10 minut.

Lekko przestudzone ziemniaki wrzucamy do naczynia do zapiekania, posypujemy przyprawami i polewamy olejem. Całość dokładnie miezsamy - ja to robię rękoma dlatego napisałam aby ziemniaki były lekko przestudzone.

Przykrywamy ziemniaki folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na 30 minut.
Po tym czasie zdejmujemy folię, dodajemy masło, mieszamy i dopiekamy 5-10 minut.



Pieczone ziemniaki są bardzo lubiane w mojej rodzinie.
Robię je na różne sposoby gotując je z dodatkiem kuminu czy czosnku a potem piekąc.

Tym razem wypróbowałam przepis który podała Zebrra prowadząca blog www.ilikecooking.blox.pl.

Ziemniaki cudownie pachną ziołami. Ja od siebie dodałam odrobinę masła co dodało im takiego maślanego posmaku.
I to moja kolejna propozycja w ramach konkursu który organizuje Zebrra i w którym można wygrać kamień do pieczenia w domu pizzy i chleba.





[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne