Bardzo puszyste bułeczkiSkładniki: 1 szklanka letniego mleka 24 g świeżych drożdzy 110 g miękkiego masła 1 łyżka cukru 2 jajka roztrzepane 3/4 łyżeczki soli 4 szklanki mąki pszennej nutella - do nadzienia jajko plus 1 łyżka mleka do posmarowania |
Sposób przygotowania: Z letniego mleka, cukru i drożdzy robimy rozczyn. Odstawiamy aż zacznie bąblować. W misce miksera łączymy pozostałe składniki i wlewamy rozczyn. Wyrabiamy na gładkie, lsniące ciasto.Przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objetości. Gsdy ciasto wyrośnie odgazowujemy je lekko i dzielimy na 12-16 porcji. W każdą porcję ciasta ja włożyłam po łyżeczce nutelli. Formujemy bułeczki i układamy w blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia w 1 cm odstepach. Odstwaiamy na 45 minut do wyrosnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 185'C. Bułeczki smarujemy jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Pieczemy 20-25 minut. Studzimy na kratce. Bułeczki których autorką jest Dorotus z blogu www.mojewypieki.blox.pl... robiłam juz wielokrotnie i nie wiem dlaczego do tej pory nie umieściłam ich na swojej stronie. Kokurs który ogłosiła Zebrra z blogu www.ilikecooking.blox.pl... sprawił, iż tym razem pzrepis opublikowałam. Dodałam od siebie po łyżeczce nutelli do środka każdej bułeczki - dlatego zmiejszyłam ilość cukru w cieście do 1 łyżki. Bułeczki są - tak jak ich nazwa wskazuje - bardzo puszyste, bardzo smaczne i sprawiają, że ta pogoda za oknem staje się ciut bardziej znośna. A bułeczki zgłaszam do akcji: - "Śniadania majowe 2" którą prowadzi Mico - "Czas na piknik" której patronuje Usagi [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne