Bardzo puszyste bułeczki


Składniki:

1 szklanka letniego mleka
24 g świeżych drożdzy
110 g miękkiego masła
1 łyżka cukru
2 jajka roztrzepane
3/4 łyżeczki soli
4 szklanki mąki pszennej

nutella - do nadzienia
jajko plus 1 łyżka mleka do posmarowania


Sposób przygotowania:

Z letniego mleka, cukru i drożdzy robimy rozczyn. Odstawiamy aż zacznie bąblować.

W misce miksera łączymy pozostałe składniki i wlewamy rozczyn. Wyrabiamy na gładkie, lsniące ciasto.Przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objetości.

Gsdy ciasto wyrośnie odgazowujemy je lekko i dzielimy na 12-16 porcji.
W każdą porcję ciasta ja włożyłam po łyżeczce nutelli. Formujemy bułeczki i układamy w blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia w 1 cm odstepach.

Odstwaiamy na 45 minut do wyrosnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 185'C. Bułeczki smarujemy jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Pieczemy 20-25 minut.
Studzimy na kratce.



Bułeczki których autorką jest Dorotus z blogu www.mojewypieki.blox.pl... robiłam juz wielokrotnie i nie wiem dlaczego do tej pory nie umieściłam ich na swojej stronie.

Kokurs który ogłosiła Zebrra z blogu www.ilikecooking.blox.pl... sprawił, iż tym razem pzrepis opublikowałam.

Dodałam od siebie po łyżeczce nutelli do środka każdej bułeczki - dlatego zmiejszyłam ilość cukru w cieście do 1 łyżki.

Bułeczki są - tak jak ich nazwa wskazuje - bardzo puszyste, bardzo smaczne i sprawiają, że ta pogoda za oknem staje się ciut bardziej znośna.

A bułeczki zgłaszam do akcji:
- "Śniadania majowe 2" którą prowadzi Mico
- "Czas na piknik" której patronuje Usagi




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne