Ciasto bananowe


Składniki:

Ciasto bananowe 375 bananów – już obranych
225 g margaryny
3 jajka
2 szklanki cukru
340 g mąki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki rodzynek – nie dałam
szczypta soli
125 ml kwaśnej śmietany


Sposób przygotowania:

Banany miksujemy. Ucieramy margarynę z cukrem, dodajemy stopniowo po jednym jajku. Wlewamy ekstrakt i dodajemy zmiksowane banany.

Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenie oraz sodą, dodajemy cynamon i śmietanę.

Dokładnie łączymy składniki ciasta.
Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki.

Wkładamy do nagrzanego do 180’C piekarnika i pieczemy około 40 minut – ja musiałam piec godzinę.

Ciasto dokładnie studzimy przed wyjęciem z blaszki.



To ciasto stało się wyjątkowe zanim jeszcze go upiekłam. Stało się tak dlatego iż to moje pierwsze wspólne spotkanie w naszych wirtualnych kuchniach z Majanką która prowadzi bloga www.majanaboxing.blox.pl... oraz Atinką prowadzącą bloga www.atinabc.blox.pl.

Bo czyż to nie wspaniałe że jesteśmy oddalone od siebie tyle kilometrów a tak bardzo zbliżone dzięki wspólnemu pieczeniu.

Wybrałyśmy ciasto bananowe które prezentowali Irena i Andrzej na swoim blogu www.grumko.blox.pl... a na które to przepis znaleźli w książce „ Belizeana Favourite Foods/Erleen Godfrey”. Ciasto bananowe pochodzi z Belize z Ameryki Środkowej.
Ciasto jest bardzo smaczne, cudownie pachnie i bardzo nam posmakowało.

Majanko i Atinko mam nadzieję, że kuchnie już posprzątane :) - więc teraz nie pozostaje nam nic innego jak wspólnie zjeść po kawałeczku bananowego ciasta. Dziękuję za wspólne pieczenie i już czekam aż znowu się spotkamy razem w kuchni.

A ciasto zgłaszam do akcji” Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk” którą prowadzą Irena i Andrzej.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne