Ciasto bananoweSkładniki: 375 bananów – już obranych 225 g margaryny 3 jajka 2 szklanki cukru 340 g mąki 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki rodzynek – nie dałam szczypta soli 125 ml kwaśnej śmietany |
Sposób przygotowania: Banany miksujemy. Ucieramy margarynę z cukrem, dodajemy stopniowo po jednym jajku. Wlewamy ekstrakt i dodajemy zmiksowane banany. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenie oraz sodą, dodajemy cynamon i śmietanę. Dokładnie łączymy składniki ciasta. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki. Wkładamy do nagrzanego do 180’C piekarnika i pieczemy około 40 minut – ja musiałam piec godzinę. Ciasto dokładnie studzimy przed wyjęciem z blaszki. To ciasto stało się wyjątkowe zanim jeszcze go upiekłam. Stało się tak dlatego iż to moje pierwsze wspólne spotkanie w naszych wirtualnych kuchniach z Majanką która prowadzi bloga www.majanaboxing.blox.pl... oraz Atinką prowadzącą bloga www.atinabc.blox.pl. Bo czyż to nie wspaniałe że jesteśmy oddalone od siebie tyle kilometrów a tak bardzo zbliżone dzięki wspólnemu pieczeniu. Wybrałyśmy ciasto bananowe które prezentowali Irena i Andrzej na swoim blogu www.grumko.blox.pl... a na które to przepis znaleźli w książce „ Belizeana Favourite Foods/Erleen Godfrey”. Ciasto bananowe pochodzi z Belize z Ameryki Środkowej. Ciasto jest bardzo smaczne, cudownie pachnie i bardzo nam posmakowało. Majanko i Atinko mam nadzieję, że kuchnie już posprzątane :) - więc teraz nie pozostaje nam nic innego jak wspólnie zjeść po kawałeczku bananowego ciasta. Dziękuję za wspólne pieczenie i już czekam aż znowu się spotkamy razem w kuchni. A ciasto zgłaszam do akcji” Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk” którą prowadzą Irena i Andrzej. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne