Deser z rabarbarem i jogurtem greckim z nutką cynamonu


Składniki:

220 g rabarbaru obranego i pokrojonego - dałam 180 g bo tyle mi akurat zostało z robienia dżemu
2 czubate łyżki cukru - dałam demerara
1/2 łyżeczki cynamonu
1 szklanka jogurtu greckiego - możecie też dodać serek waniliowy lub zwykły jogurt
2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią - ja dałam własnej roboty
4 łyżki mieszanki musli




Sposób przygotowania:

Rabarbar wrzucamy do małego żaroodpornego naczynia, posypujemy cukrem i cynamonem. Mieszamy.

Ja rabarbar upiekłam w piekarniku nie dodając do niego wody - piekłam 10 minut w temperaturze 180'C.
Rabarbar lekko studzimy i rozgniatamy łyżką.
Nakładamy do pucharków i wkładamy do lodówki by się oziębił.

Do jogurtu greckiego dodajemy cukier waniliowy i mieszamy. Nakładamy jogurt na upieczony rabarbar.
Każdą porcję posypujemy dwiema łyżkami musli. Wkładamy do lodówki.



Ten deser stał się ostatnio bardzo popularny gości na wielu blogach kulinarnych.
A to za sprawą Zebrry prowadzącej bloga www.ilikecooking.blox.pl... i ogłoszonym przez nią konkursie w którym do wygrania jest kamień do pizzy.
Ależ się mi marzy taki kamień :)

Zrobiłam i ja ten deser - tylko lekko zmieniłam sposób przygotowania rabarbaru. Upiekłam go bez dodatku wody - bo i tak przecież puścił sok. Już sam rabarbar smakował mi bardzo - cynamonowy z karmelowym posmakiem dzięki brązowemu cukrze.

Cały deser jest przepyszny i bardzo szybki w przygotowaniu.

Zgłaszam go do akcji "Rabarbarowe wypieki" którą organizują Beata i Olcik.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne