Deser z rabarbarem i jogurtem greckim z nutką cynamonuSkładniki: 220 g rabarbaru obranego i pokrojonego - dałam 180 g bo tyle mi akurat zostało z robienia dżemu 2 czubate łyżki cukru - dałam demerara 1/2 łyżeczki cynamonu 1 szklanka jogurtu greckiego - możecie też dodać serek waniliowy lub zwykły jogurt 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią - ja dałam własnej roboty 4 łyżki mieszanki musli |
Sposób przygotowania: Rabarbar wrzucamy do małego żaroodpornego naczynia, posypujemy cukrem i cynamonem. Mieszamy. Ja rabarbar upiekłam w piekarniku nie dodając do niego wody - piekłam 10 minut w temperaturze 180'C. Rabarbar lekko studzimy i rozgniatamy łyżką. Nakładamy do pucharków i wkładamy do lodówki by się oziębił. Do jogurtu greckiego dodajemy cukier waniliowy i mieszamy. Nakładamy jogurt na upieczony rabarbar. Każdą porcję posypujemy dwiema łyżkami musli. Wkładamy do lodówki. Ten deser stał się ostatnio bardzo popularny gości na wielu blogach kulinarnych. A to za sprawą Zebrry prowadzącej bloga www.ilikecooking.blox.pl... i ogłoszonym przez nią konkursie w którym do wygrania jest kamień do pizzy. Ależ się mi marzy taki kamień :) Zrobiłam i ja ten deser - tylko lekko zmieniłam sposób przygotowania rabarbaru. Upiekłam go bez dodatku wody - bo i tak przecież puścił sok. Już sam rabarbar smakował mi bardzo - cynamonowy z karmelowym posmakiem dzięki brązowemu cukrze. Cały deser jest przepyszny i bardzo szybki w przygotowaniu. Zgłaszam go do akcji "Rabarbarowe wypieki" którą organizują Beata i Olcik. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne