Crumble z rabarbaru z cytrusową nutką


Składniki:

200 g rabarbaru
2 łyżki cukru brązowego demerara
otarta skórka z 1/4 cytryny
otarta skórka z 1/4 pomarańczy
1 łyżeczka stopionego masła


Kruszonka:
60 g zimnego masła
60 g cukru
40 g mąki
30 g drobno zmielonych midałów
ziarenka z 1 laski wanilii (lub cukier waniliowy)
Ja zrobiłam kruszonkę z całej porcji, zużyłam ile mi było potrzebne aresztę trzymam w lodówce


Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 180°.
Rabarbar obieramy, kroimy i łączymy z cukrem oraz otartymi skórkami.

Łączymy ze sobą składniki kruszonki.Ja zrobiłam kruszonkę z całej porcji, zużyłam ile mi było potrzebne a resztę trzymam w lodówce

Rabarbar przesypuuemy do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Ja dałam masło w małutkich kawałeczkach, posypałam kruszoką i włożyłam do nagrzanego do 180'C i piekłam 25 minut.

Wyjmujemy crumble, lekko studzimy i podajemy z gałką lodów waniliowych lub zimnym jogurtem.



Przyznam się Wam to moje pierwsze crumble w życiu. Postanowiłam w końcu je zrobić i dlatego skorzstałam z przepisu Beatki zblogu www.beawkuchni.com. To gwarancja dobrego smaku i pewność, ze wszytsko się uda.

I tak tez było crubmle jest wyśmienite, ciepłe owoce podane w najprostszej postaci z kruszonką a do tego lody.
Czego chcieć więcej :)

Stałam się wielka fanką crumble i napewno często będzie się ono u mnie pojawiać.

Crumble zgłaszam do akcji "Rabarbarowe wypieki" którą prowadzą Beata i Olcik.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne