Crumble z rabarbaru z cytrusową nutkąSkładniki: 200 g rabarbaru 2 łyżki cukru brązowego demerara otarta skórka z 1/4 cytryny otarta skórka z 1/4 pomarańczy 1 łyżeczka stopionego masła Kruszonka: 60 g zimnego masła 60 g cukru 40 g mąki 30 g drobno zmielonych midałów ziarenka z 1 laski wanilii (lub cukier waniliowy) Ja zrobiłam kruszonkę z całej porcji, zużyłam ile mi było potrzebne aresztę trzymam w lodówce |
Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzać do 180°. Rabarbar obieramy, kroimy i łączymy z cukrem oraz otartymi skórkami. Łączymy ze sobą składniki kruszonki.Ja zrobiłam kruszonkę z całej porcji, zużyłam ile mi było potrzebne a resztę trzymam w lodówce Rabarbar przesypuuemy do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Ja dałam masło w małutkich kawałeczkach, posypałam kruszoką i włożyłam do nagrzanego do 180'C i piekłam 25 minut. Wyjmujemy crumble, lekko studzimy i podajemy z gałką lodów waniliowych lub zimnym jogurtem. Przyznam się Wam to moje pierwsze crumble w życiu. Postanowiłam w końcu je zrobić i dlatego skorzstałam z przepisu Beatki zblogu www.beawkuchni.com. To gwarancja dobrego smaku i pewność, ze wszytsko się uda. I tak tez było crubmle jest wyśmienite, ciepłe owoce podane w najprostszej postaci z kruszonką a do tego lody. Czego chcieć więcej :) Stałam się wielka fanką crumble i napewno często będzie się ono u mnie pojawiać. Crumble zgłaszam do akcji "Rabarbarowe wypieki" którą prowadzą Beata i Olcik. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne