Granola czekoladowa


Składniki:

Granola czekoladowa 225 g płatków owsianych
60 g ziaren słonecznika
60 g sezamu
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki suszonego imbiru
20 g brązowego cukru
125 g migdałów
125 g orzechów laskowych
1,5 łyżeczki kakako
1/4 łyżeczki soli
75 ml naturalnego soku jabłkowego
1 łyżka oleju
3 łyżki płynnego miodu - ja dałam golden syrup


Sposób przygotowania:

W dużej misce mieszamy płatki, słonecznik, sezam,cynamon, imbir, cukier i sól. Posypujemy kakao i całośc dokładnie mieszamy.

Orzechy i migdały możecie dac w całości lub zrobic tak jak ja - ja pokroiłam je na pół. Wsypujemy je do płatków i ponownie dokładnie mieszamy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przesypujemy mieszankę.
W kubeczku łaczymy ze sobą sok, miód i olej.
Polewamy granolę i miezsamy łyżką.

Wkładamy do nagrzanego do 180'C piekarnika na 40 minut - ja pikełam 50 minut. W czasie pieczenie kilka razy mieszamy granolę.

Studzimy i przekładamy do słoików.



Muszę się Wam do czegoś przyznać - odkąd odkryłam iż mogę zrobić wiele rzeczy w domu sobie sama stałam się bardzo wybredna.

I tak tez było z granolą - ogladałam kilka w sklepie aż w końcu stwierdziłam, że zrobię sobie ją sama.

Chwilka w poszukiwaniu przepisu i już miałam - znalazłam go u Edysi79 która prowadzi bloga www.przystole.blox.

Zrobiłam tylko z połowy porcji - a to dlatgeo iż miałam w planach zrobienie dwóch granoli :)

Czekoladowa granola jest przepyszna a orzechy i migdały - muszę się powstrzymywać i to bardzo by ich wszystkich nie powyjadać.

Edysiu wspaniały przepis a moją granolę zgłaszam do akcji:
- "Majowe śniadania 2" którą organizuje Mico
- "Festiwal płatków owsianych" którą prowadzi Joanna63


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne