Granola czekoladowaSkładniki: 225 g płatków owsianych 60 g ziaren słonecznika 60 g sezamu 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 20 g brązowego cukru 125 g migdałów 125 g orzechów laskowych 1,5 łyżeczki kakako 1/4 łyżeczki soli 75 ml naturalnego soku jabłkowego 1 łyżka oleju 3 łyżki płynnego miodu - ja dałam golden syrup |
Sposób przygotowania: W dużej misce mieszamy płatki, słonecznik, sezam,cynamon, imbir, cukier i sól. Posypujemy kakao i całośc dokładnie mieszamy. Orzechy i migdały możecie dac w całości lub zrobic tak jak ja - ja pokroiłam je na pół. Wsypujemy je do płatków i ponownie dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przesypujemy mieszankę. W kubeczku łaczymy ze sobą sok, miód i olej. Polewamy granolę i miezsamy łyżką. Wkładamy do nagrzanego do 180'C piekarnika na 40 minut - ja pikełam 50 minut. W czasie pieczenie kilka razy mieszamy granolę. Studzimy i przekładamy do słoików. Muszę się Wam do czegoś przyznać - odkąd odkryłam iż mogę zrobić wiele rzeczy w domu sobie sama stałam się bardzo wybredna. I tak tez było z granolą - ogladałam kilka w sklepie aż w końcu stwierdziłam, że zrobię sobie ją sama. Chwilka w poszukiwaniu przepisu i już miałam - znalazłam go u Edysi79 która prowadzi bloga www.przystole.blox. Zrobiłam tylko z połowy porcji - a to dlatgeo iż miałam w planach zrobienie dwóch granoli :) Czekoladowa granola jest przepyszna a orzechy i migdały - muszę się powstrzymywać i to bardzo by ich wszystkich nie powyjadać. Edysiu wspaniały przepis a moją granolę zgłaszam do akcji: - "Majowe śniadania 2" którą organizuje Mico - "Festiwal płatków owsianych" którą prowadzi Joanna63 [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne