Egzotyczna granola z kokosem


Składniki:

Egzotyczna granola z kokosem 1 i 3/4 szklanki płatków owsianych
50 g orzechów laskowych
50 g migdałów
90 g suszonych owoców egzotycznych - ja dałam papaję i ananasa
1/4 szklanki wiórków kokosowych
1/4 szklanki miodu - ja dałam golden syrup
1 łyżka oleju
1 łyżka cukru brązowego demerara


Sposób przygotowania:

W misce łączymy płatki z orzechami i migdałami - ja orzechy i migdały pokroiłam na pół. Wysypujemy mieszankę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

W garnuszku na małym ogniu podgrzewamy miód, olej i cukier. Polewamy płatki z bakaliami. Dokładnie mieszamy.

Wkładamy do nagrzanego do 180'C piekarnika i pieczemy 20 minut - ja pikełam pół godziny. W czasie pieczenia mieszamy granolę 1-2 razy. Studzimy.

Suszone owoce łączymy z kokosem - ja owoce pokroiłam na pół. Gdy granola nam ostygnie wsypujemy do niej owoce z kokosem. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do słoika.



Jak już Wam pisałam stałam się bardzo wybredna jeżeli chodzi o granolę.
Przepis na tą znalazłam u Cudawianki z blogu www.brulionzprzepisami.blox.pl.

Zrobiłam ją z połowy porcji - i taka ilośc podaję w przepisie.
I teraz mam dylemat która granola jest lepsza - ta czy czekoladowa - powiem Wam smakują mi obie. I nie będę wybierała :)

Egzotyczną granole zgłaszam do akcji:
- "Śniadania majowe 2" którą prowadzi Mico
- "Festiwal płatków owsianych" który prowadzi Joanna63


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne