Egzotyczna granola z kokosemSkładniki: 1 i 3/4 szklanki płatków owsianych 50 g orzechów laskowych 50 g migdałów 90 g suszonych owoców egzotycznych - ja dałam papaję i ananasa 1/4 szklanki wiórków kokosowych 1/4 szklanki miodu - ja dałam golden syrup 1 łyżka oleju 1 łyżka cukru brązowego demerara |
Sposób przygotowania: W misce łączymy płatki z orzechami i migdałami - ja orzechy i migdały pokroiłam na pół. Wysypujemy mieszankę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W garnuszku na małym ogniu podgrzewamy miód, olej i cukier. Polewamy płatki z bakaliami. Dokładnie mieszamy. Wkładamy do nagrzanego do 180'C piekarnika i pieczemy 20 minut - ja pikełam pół godziny. W czasie pieczenia mieszamy granolę 1-2 razy. Studzimy. Suszone owoce łączymy z kokosem - ja owoce pokroiłam na pół. Gdy granola nam ostygnie wsypujemy do niej owoce z kokosem. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do słoika. Jak już Wam pisałam stałam się bardzo wybredna jeżeli chodzi o granolę. Przepis na tą znalazłam u Cudawianki z blogu www.brulionzprzepisami.blox.pl. Zrobiłam ją z połowy porcji - i taka ilośc podaję w przepisie. I teraz mam dylemat która granola jest lepsza - ta czy czekoladowa - powiem Wam smakują mi obie. I nie będę wybierała :) Egzotyczną granole zgłaszam do akcji: - "Śniadania majowe 2" którą prowadzi Mico - "Festiwal płatków owsianych" który prowadzi Joanna63 [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne