Chleb pszenno-żytni z prażonym słonecznikiem


Składniki:

Zaczyn:
3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego razowego
45 g letniej wody
75 g białej pszennej m±ki chlebowej

Ciasto wła¶ciwe:
500 g białej pszennej m±ki chlebowej
100 g m±ki żytniej sitkowej - dałam żytni± żurkow± 1400
100 g m±ki pszennej razowej
455g letniej wody
13g soli
120g ziaren słonecznika uprażonych


Sposób przygotowania:

Składniki zaczynu ł±czymy w misce, przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin.

Do miski wsypujemy wszytskie m±ki i wlewamy wodę. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Dodajemy sól i zaczyn.

Wyrabiamy 5 minut a następnie dodajemy wystudzony prażony słonecznik. Ponownie wyrabiamy około 3-5 minut.
ODstawiamy przykryte ciasto do wyrastania na 2 i 1/2 godziny - składamy co 50 minut.

Wyro¶nięte ciasto odgazowujemy i dzielimy na dwie porcje lub tak jak ja zostawiamy bez dzielenia.
Formujemy lużna kulę i odstawiamy na pół godziny.

Przekładamy do koszyków lub do kwadratowej blachy - jak ja to zrobiłam - i odstawiamy do ponownego wyrastania na 1 i 1/2 godziny.

Nagrzewamy piekarnik do 250'C. Nacinamy chleb i wkładamy do piekarnika. Pieczemy z par± przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 220'c i pieczemy kolejne 35 minut.
Studzimy na kratce.



Tatter zaproponowała na swoim blogu www.palcelizac.blogspot.com... chleb ze słoneczinkiem z mieszanych m±k.

Przepis bardzo mi się spodobał więc musiałam upiec ten chlebek. Chleb jest przepyszny ja zajadam go z samym masłem.

Ciasto bardzo ładnie rosło i nie sprawiało mi wcale kłopotów.
Ja upiekłam go w kawadratowej blaszcze o wymiarach podstawy 21x21 cm.

Tatter dziekuję za kolejny pyszny przepis.





[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne