Chleb pszenno-żytni z prażonym słonecznikiemSkładniki: Zaczyn: 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego razowego 45 g letniej wody 75 g białej pszennej m±ki chlebowej Ciasto wła¶ciwe: 500 g białej pszennej m±ki chlebowej 100 g m±ki żytniej sitkowej - dałam żytni± żurkow± 1400 100 g m±ki pszennej razowej 455g letniej wody 13g soli 120g ziaren słonecznika uprażonych |
Sposób przygotowania: Składniki zaczynu ł±czymy w misce, przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin. Do miski wsypujemy wszytskie m±ki i wlewamy wodę. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Dodajemy sól i zaczyn. Wyrabiamy 5 minut a następnie dodajemy wystudzony prażony słonecznik. Ponownie wyrabiamy około 3-5 minut. ODstawiamy przykryte ciasto do wyrastania na 2 i 1/2 godziny - składamy co 50 minut. Wyro¶nięte ciasto odgazowujemy i dzielimy na dwie porcje lub tak jak ja zostawiamy bez dzielenia. Formujemy lużna kulę i odstawiamy na pół godziny. Przekładamy do koszyków lub do kwadratowej blachy - jak ja to zrobiłam - i odstawiamy do ponownego wyrastania na 1 i 1/2 godziny. Nagrzewamy piekarnik do 250'C. Nacinamy chleb i wkładamy do piekarnika. Pieczemy z par± przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 220'c i pieczemy kolejne 35 minut. Studzimy na kratce. Tatter zaproponowała na swoim blogu www.palcelizac.blogspot.com... chleb ze słoneczinkiem z mieszanych m±k. Przepis bardzo mi się spodobał więc musiałam upiec ten chlebek. Chleb jest przepyszny ja zajadam go z samym masłem. Ciasto bardzo ładnie rosło i nie sprawiało mi wcale kłopotów. Ja upiekłam go w kawadratowej blaszcze o wymiarach podstawy 21x21 cm. Tatter dziekuję za kolejny pyszny przepis. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne