Makowe paluchy Piekarnia po godzinach 10Składniki: 275 g wody 4 łyżki płynnego miodu - nie miałam to dała 2 łyżki cukru 500 g białej pszennej mąki chlebowej 1 1/2 łyżeczki drożdży instant - dałam 13 g drożdzy świeżych 2 łyżki mleka w proszku - dałam 2 łyżki zwykłego mleka 2 łyżki miękkiego masła - dałam rozpuszczone 3 łyżki maku 1 łyżeczka soli 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania paluchów przed pieczeniem |
Sposób przygotowania: Do dużej miski wlewamy wodę i dodajemy drożdze - rozpuszczamy. Gdy używacie suchych drożdzy nie trzeba ich rozpuscczać wystarczy je dodać do mąki. Dodajemy mąkę, miód lub cukier i łączymy. Nastepnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy przykryte na godzinę by podwoiło objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5-6 części lub więcej gdy lubicie cienkie paluchy. Z każdej porcji ciasta formujemy lużną kulę i zostawiamy przykryte na 15 minut. Z każdej kulki formujemy palucha i układamy na blaszcze wyłozonej papierem do pieceznia złączeniem w dół. Przykrywamy i zostawiamy do ponownego wyrastania na 45 minut. Nagrzewamy piekranik do 200'C. Każdy paluch smarujemy roztrezpanym jajkiem z mlekiem. Wkładamy do piekarnika na 20 minut. Studzimy na kratce. Kolejną propozycją w ramach projektu Piekarnia po godzinach www.piekarniapogodzinach.blogspot.... są paluchy z makiem. Przyznam się nie pamiętam takich paluchów z dzieciństwa dlatego z wielką ochota przystapiłam do ich pieczenia bo może po smaku coś sobie przypomnę. I wiecie przypomniałam sobie - były paluchy z makiem tylko te z lat młodzieńczych lepiły się od słodkiego syropu. A paluchy które zaproponowała Tatter są przepyszne - synuś się nimi zajadał i upominał o takie jeszcze ciepłe. Tatter dziękuję za pyszny przepis :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne