Makowe paluchy Piekarnia po godzinach 10


Składniki:

Makowe paluchy Piekarnia po godzinach 10 275 g wody
4 łyżki płynnego miodu - nie miałam to dała 2 łyżki cukru
500 g białej pszennej mąki chlebowej
1 1/2 łyżeczki drożdży instant - dałam 13 g drożdzy świeżych
2 łyżki mleka w proszku - dałam 2 łyżki zwykłego mleka
2 łyżki miękkiego masła - dałam rozpuszczone
3 łyżki maku
1 łyżeczka soli

1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania paluchów przed pieczeniem


Sposób przygotowania:

Do dużej miski wlewamy wodę i dodajemy drożdze - rozpuszczamy. Gdy używacie suchych drożdzy nie trzeba ich rozpuscczać wystarczy je dodać do mąki.


Dodajemy mąkę, miód lub cukier i łączymy. Nastepnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto.

Odstawiamy przykryte na godzinę by podwoiło objętość.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5-6 części lub więcej gdy lubicie cienkie paluchy. Z każdej porcji ciasta formujemy lużną kulę i zostawiamy przykryte na 15 minut.

Z każdej kulki formujemy palucha i układamy na blaszcze wyłozonej papierem do pieceznia złączeniem w dół.
Przykrywamy i zostawiamy do ponownego wyrastania na 45 minut.

Nagrzewamy piekranik do 200'C. Każdy paluch smarujemy roztrezpanym jajkiem z mlekiem.
Wkładamy do piekarnika na 20 minut.
Studzimy na kratce.



Kolejną propozycją w ramach projektu Piekarnia po godzinach www.piekarniapogodzinach.blogspot.... są paluchy z makiem.

Przyznam się nie pamiętam takich paluchów z dzieciństwa dlatego z wielką ochota przystapiłam do ich pieczenia bo może po smaku coś sobie przypomnę.

I wiecie przypomniałam sobie - były paluchy z makiem tylko te z lat młodzieńczych lepiły się od słodkiego syropu.

A paluchy które zaproponowała Tatter są przepyszne - synuś się nimi zajadał i upominał o takie jeszcze ciepłe.

Tatter dziękuję za pyszny przepis :)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne