Dżem truskawkowy z rabarbarem, karmelem i blasamico cytrynowymSkładniki: 400 g rabarbaru - dałam 500 g 400 g truskawek 350 g cukru trzcinowego Demerara 3 łyżki octu balsamicznego - ja użyłam kremu balsamico cytrynowego sok wyciśnięty z 1 cytryny 1,5 laski wanilii szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej szczypta mielonego imbiru skórka starta z 1 cytryny |
Sposób przygotowania: Rabarbar obieramy i kroimy na 1 cm kawałki. Wsypujemy do granka. Truskawki także myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w plasterki. Wsypujemy do drugiego granka. Do każdego z garnków wsypujemy po 4 łyżki cukru i odstawiamy na godzinę. Teraz musimy przygotować karmel. Pozostały cukier wsypujemy do szerokiego granka i rozpuszczamy na małym ogniu. Cukier musi się całkowicie rozpuścić. Jak napisała Zawszepolka Karmel im ciemniejszy tym mniej słodki. Teraz do naszego karmelu dodajemy sok z cytryny i 2 łyżki octu balsamico. Uważajcie bo karmel zacznie się teraz bardzo pienić. Energicznie mieszamy. Do garnka wsypujemy rabarbar i truskawki razem z sokami które powstały. Mieszamy i dodajemy świeżo starta gałkę muszkatołową, imbir, skórkę startą z cytryny i wanilię - ja wyskrobuje ziarenka i laski które pozostają też dodaję. Gotujemy aż nasz dżem uzyska taką konsystencję jaką lubimy - ja sprawdzam to zawsze na talerzyku. Gdy dżem sie powoli zlewa po przejechaniu palcem na środku jest dobry. Wyławiamy laski wanilii. Do wyparzonych i ciepłych słoiczków nakładamy gorący dżem. Zakręcamy i odstawiamy do góry nogami. Przykrywamy i zostawiamy do wystygnięcia. Z podanych ilości składników otrzymałam cztery słoiczki o pojemności 200 ml. Odkąd zobaczyłam u Zawszepoleczki która prowadzi wspaniały blog www.table-table.blogspot.com... ten dżem śniłam o nim po nocach. Niestety ceny truskawek - były po 25 zł - odstraszały mnie od zrobienia tego dżemu. Ale teraz gdy truskawki są po 4,50 zł i jest jeszcze rabarbar wziełam się ochoczo za jego przygotowanie. Już podczas mieszania owoców z cukrem w domu unosił się cudowny zapach - wiedziała to będzie coś pysznego. I tak jest dżem jest rewelacyjny - ja uwielbiam połączenie truskawek z rabarbarem. A wiadomo nie od dziś iż truskawki lubią balsamico i wanilię. Poleczko dziekuję za to że jesteś. Jesteś Wielka :) i jesteś nieustającą inspiracją dla mnie. Dżem zgłaszam do akcji: - "Sezon truskawkowy 2010" której patronuje Olga Smile - "Rabarbarowe wypieki" której patronują Olcik i Beata [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne