Dżem truskawkowy z rabarbarem, karmelem i blasamico cytrynowym


Składniki:

400 g rabarbaru - dałam 500 g
400 g truskawek
350 g cukru trzcinowego Demerara
3 łyżki octu balsamicznego - ja użyłam kremu balsamico cytrynowego
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1,5 laski wanilii
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
szczypta mielonego imbiru
skórka starta z 1 cytryny


Sposób przygotowania:

Rabarbar obieramy i kroimy na 1 cm kawałki. Wsypujemy do granka.
Truskawki także myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w plasterki. Wsypujemy do drugiego granka.
Do każdego z garnków wsypujemy po 4 łyżki cukru i odstawiamy na godzinę.

Teraz musimy przygotować karmel. Pozostały cukier wsypujemy do szerokiego granka i rozpuszczamy na małym ogniu. Cukier musi się całkowicie rozpuścić.
Jak napisała Zawszepolka Karmel im ciemniejszy tym mniej słodki.

Teraz do naszego karmelu dodajemy sok z cytryny i 2 łyżki octu balsamico. Uważajcie bo karmel zacznie się teraz bardzo pienić. Energicznie mieszamy.

Do garnka wsypujemy rabarbar i truskawki razem z sokami które powstały.
Mieszamy i dodajemy świeżo starta gałkę muszkatołową, imbir, skórkę startą z cytryny i wanilię - ja wyskrobuje ziarenka i laski które pozostają też dodaję.

Gotujemy aż nasz dżem uzyska taką konsystencję jaką lubimy - ja sprawdzam to zawsze na talerzyku. Gdy dżem sie powoli zlewa po przejechaniu palcem na środku jest dobry.

Wyławiamy laski wanilii. Do wyparzonych i ciepłych słoiczków nakładamy gorący dżem. Zakręcamy i odstawiamy do góry nogami. Przykrywamy i zostawiamy do wystygnięcia.

Z podanych ilości składników otrzymałam cztery słoiczki o pojemności 200 ml.



Odkąd zobaczyłam u Zawszepoleczki która prowadzi wspaniały blog www.table-table.blogspot.com... ten dżem śniłam o nim po nocach.

Niestety ceny truskawek - były po 25 zł - odstraszały mnie od zrobienia tego dżemu.
Ale teraz gdy truskawki są po 4,50 zł i jest jeszcze rabarbar wziełam się ochoczo za jego przygotowanie.

Już podczas mieszania owoców z cukrem w domu unosił się cudowny zapach - wiedziała to będzie coś pysznego.

I tak jest dżem jest rewelacyjny - ja uwielbiam połączenie truskawek z rabarbarem. A wiadomo nie od dziś iż truskawki lubią balsamico i wanilię.

Poleczko dziekuję za to że jesteś. Jesteś Wielka :) i jesteś nieustającą inspiracją dla mnie.

Dżem zgłaszam do akcji:
- "Sezon truskawkowy 2010" której patronuje Olga Smile

- "Rabarbarowe wypieki" której patronują Olcik i Beata






[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne