Chleb żytni razowy z pestkami dyni Weekendowa Piekarnia 76


Składniki:

Zaczyn:
2 łyżki zakwasu żytniego
120 g m±ki żytniej razowej 2000
50 g m±ki żytniej 720
3/4 szklanki wody

Ciasto wła¶ciwe:
180 g m±ki żytniej razowej 2000
100 g m±ki żytniej 720
100 g m±ki pszennej chlebowej
350 g wody
2 łyżki melasy
1/2 łyżki kminku zmielonego
3/4 płaskiej łyżki soli
1/3 szklanki pestek dyni uprażonych na suchej patelni


Sposób przygotowania:

Składniki zaczynu mieszamy w misce na pastę, przykrywamy i odstawiamy w temperaturze na 12 godzin.

Następnego dnia do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i krótko wyrabiamy do poł±czenie się składników. Miskę przykrywamy i odstawiamy na około 1,5 godziny aż ciasto chlebowe "ruszy". U mnie trwało to 50 minut bo było bardzo ciepło.

Keksówkę smarujemy olejem i posypujmey otrębami żytnimi. Przekładamy ciasto, mokr± dłoni± wyrównujemy powierzchnię a następnie smarujemy olejem.

Przykrywamy foremkę foli± spożywcz± i odstawiamy do wyrastania aż ciasto wypełni foremkę - na około 2 - 2,5 godziny.

Ja użyłam foremki któr± polecała Kass o wymiarach podstawy 8,5x22,5 cm i niestety ona okazała się stanowczo za mała. Ciasto podczas ro¶nięcia mi z niej wypłyneło. Nastepnym razem użyję zdecydowanie większej blaszki.

Piekarnik nagrzewamy do 200'C. Wkładamy chleb i pieczemy 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190'c i dopiekamy 40-45 minut.

Wył±czamy piekarnik i zostawiamy w nim chleb jeszcze na 10 minut. Studzimy na kratce.
Najlepszy jest na drugi dzień :)



Gopsodyni± tego wydania Weekendowej Piekarni jest Kass która prowadzi bloga www.smakiaromaty.blogspot.com.

Na pierwszy ogień poszedł chleb razowy z pestakami dyni. Poza mał± przygod± z foremk± i wypływaj±cym z niej ciastem chleb sprawoiwał się znakomicie.

Zreszt± tak też smakuje jest pyszny poprostu - bed± go teraz piekła często bo to jeden z moich ulubieńszych
chlebków.

Szybki w wykonaniu i prawie robi się sam a efekt jest wysmienity.

Kass dziękuję za przepis na pyszny chleb a Tili i Gospodarnej Narzeczonej na czas na prowadzenie Weekendowej Piekarni - buziak :)





[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne