Chleb żytni razowy z pestkami dyni Weekendowa Piekarnia 76Składniki: ![]() 2 łyżki zakwasu żytniego 120 g m±ki żytniej razowej 2000 50 g m±ki żytniej 720 3/4 szklanki wody Ciasto wła¶ciwe: 180 g m±ki żytniej razowej 2000 100 g m±ki żytniej 720 100 g m±ki pszennej chlebowej 350 g wody 2 łyżki melasy 1/2 łyżki kminku zmielonego 3/4 płaskiej łyżki soli 1/3 szklanki pestek dyni uprażonych na suchej patelni |
Sposób przygotowania: Składniki zaczynu mieszamy w misce na pastę, przykrywamy i odstawiamy w temperaturze na 12 godzin. Następnego dnia do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i krótko wyrabiamy do poł±czenie się składników. Miskę przykrywamy i odstawiamy na około 1,5 godziny aż ciasto chlebowe "ruszy". U mnie trwało to 50 minut bo było bardzo ciepło. Keksówkę smarujemy olejem i posypujmey otrębami żytnimi. Przekładamy ciasto, mokr± dłoni± wyrównujemy powierzchnię a następnie smarujemy olejem. Przykrywamy foremkę foli± spożywcz± i odstawiamy do wyrastania aż ciasto wypełni foremkę - na około 2 - 2,5 godziny. Ja użyłam foremki któr± polecała Kass o wymiarach podstawy 8,5x22,5 cm i niestety ona okazała się stanowczo za mała. Ciasto podczas ro¶nięcia mi z niej wypłyneło. Nastepnym razem użyję zdecydowanie większej blaszki. Piekarnik nagrzewamy do 200'C. Wkładamy chleb i pieczemy 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190'c i dopiekamy 40-45 minut. Wył±czamy piekarnik i zostawiamy w nim chleb jeszcze na 10 minut. Studzimy na kratce. Najlepszy jest na drugi dzień :) Gopsodyni± tego wydania Weekendowej Piekarni jest Kass która prowadzi bloga www.smakiaromaty.blogspot.com. Na pierwszy ogień poszedł chleb razowy z pestakami dyni. Poza mał± przygod± z foremk± i wypływaj±cym z niej ciastem chleb sprawoiwał się znakomicie. Zreszt± tak też smakuje jest pyszny poprostu - bed± go teraz piekła często bo to jeden z moich ulubieńszych chlebków. Szybki w wykonaniu i prawie robi się sam a efekt jest wysmienity. Kass dziękuję za przepis na pyszny chleb a Tili i Gospodarnej Narzeczonej na czas na prowadzenie Weekendowej Piekarni - buziak :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne